UO BHN: Javna osuda uplitanja političkih stranaka u rad TVSA

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno osuđuje direktna uplitanja političkih stranaka u rad JP Televizija Sarajevo (TVSA) kroz proces imenovanja menadžmenta ovog medija i kreiranje medijskih sadržaja, te zahtijeva od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo vođenje ovog procesa u skladu sa evropskim standardima slobode medija  i vrijednostima javnog informiranja u interesu svih građana.    Za BH novinare […]

UO BHN: Javna osuda uplitanja političkih stranaka u rad TVSA
Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno osuđuje direktna uplitanja političkih stranaka u rad JP Televizija Sarajevo (TVSA) kroz proces imenovanja menadžmenta ovog medija i kreiranje medijskih sadržaja, te zahtijeva od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo vođenje ovog procesa u skladu sa evropskim standardima slobode medija  i vrijednostima javnog informiranja u interesu svih građana.   

Za BH novinare su neprihvatljive bilo kakve političke igre i kalkulacije u vezi sa imenovanjem novog menadžmenta TVSA, zbog čega tražimo uvažavanje profesionalnih  kompetencija i znanja svih kandidata prijavljenih na konkurs, uključujući i iskustvo u medijima, poznavanje novinarske etike, a posebno misije i uloge javnih lokalnih medija. Jedina legitimna zadaća Skupština i Vlada KS, kao osnivača TVSA, jeste stvaranje uvjeta za  političku i finansijsku nezavisnost ove televizije, rad u interesu javnosti i svih  građana kantona, kao i profesionalno i etično postupanje u svim programskim segmentima.

S tim u vezi, UO BH novinara skreće pažnju na nedopustive zahtjeve Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih prominentnih članova u vezi sa pojedinačnim emisijama TVSA, potenciranje takozvanog “patriotskog” nasuprot profesionalnom i odgovornom novnarstvu, te organiziranje hajke na društvenim mrežama protiv Kristine Ljevak, v.d. direktorice ovog medija i jedne od kandidatkinja za tu poziciju na upravo završenom konkursu. Za UO BH novinara je također neprihvatljivo kalkulisanje i prethodna raspodjelu pozicija u TVSA između stranaka vladajuće koalicije, te izričito zahtijeva transparentno i zakonito provođenje konkursa u skladu sa uvjetima propisanim konkursnim procedurama, a koje garantiraju izbor profesionalno najkompetentnijih osoba na menadžerske i programske pozicije u ovom mediju.

UO BH novinara podsjeća aktuelne vlasti ali i opozicione stranke u KS kako se  više od dvadeset godina vode neprincipijelne politčke bitke za preovlađujući uticaj jedne stranke nad uredničkim i programskim konceptima TVSA. Paralelno s tim, zabilježena su nedopustiva kršenja prava novinara na slobodu izražavanja i dostojanstven rad, a politička propaganda i cenzura bile su nerazdvojni dio prethodnih uredničkih politika. Takvoj praksi se konačno mora stati u kraj, budući da je i Kanton Sarajevo,  u okviru  najnovijih zahtjeva EU prema BiH kao državi, preuzeo obavezu uređenja javnog informiranja u skladu sa evropskim standardima slobode izražavanja i rada javnog medija u interesu javnosti i građana,  a ne bilo koje političke partije ili vlade.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Izvor: BH Novinari 

About The Author