RTRS-u kazna od 12.000 KM za laži o stradanju na tuzlanskoj Kapiji

Analiziraj.ba ovom izvještaju RTRS-a, emitiranom u martu, dao je ocjenu 1, jer niže od nje nema

RTRS-u kazna od 12.000 KM za laži o stradanju na tuzlanskoj Kapiji
Foto: bportal.ba

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), postupajući po službenoj dužnosti i po pristiglim prijavama među kojima je bila i prijava Fondacija Istina Pravda Pomirenje, izdala je rješenje kojim se Radio-televizija Republike Srpska kažnjava sa 12.000 KM zbog emitiranja priloga o stradanju na tuzlanskoj Kapiji.

U saopćenju Fondacije Istina Pravda Pomirenje navodi se da je riječ su u prilogu „po ko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradske “žute štampe” koju predvode Večernje novosti“.

– U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela Radio televizija Republike Srpske, lansirana je teza da su žrtve Kapije stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoj stav oštećeni u predmetu Kapija – navedeno je u saopćenju Fondacije.

Dodaje se da je, analizirajući sporni prilog, RAK utvrdio da je došlo do kršenja član 3.stav 1. i 4. – “pravičnost i nepristrasnost” i člana 17. stav 4 – “zaštita privatnosti” reguliranih Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

U pitanju je druga izrečena kazna RTRS-u po prijavi Fondacije Istina Pravda Pomirenje, a u oba slučaja Kodeks je prekršen prilikom izvještavanja o stradanju na tuzlanskoj Kapiji.

Analiziraj.ba pisao je o ovom prilogu na RTRS-u kada je Gordana Katana također podsjetila na brojna kršenja profesionalnih postulata izvještavanja u dnevnicima javnog RTV servisa bh. entiteta Republika Srpska na što je upozoravano nebrojeno puta.

– No, ono što je emitirano u Dnevniku četvrtog marta svakako je jedan od najgrubljih pokušaja skidanja odgovornosti s osuđenog ratnog zločinca, generala vojske RS-a Novaka Đukića, i doslovno guranje prsta u oko porodicama ubijenih na Tuzlanskoj kapiji i svim civiliziranim ljudima – naglasila je.

Izvještaj RTRS-a tvrdio je da na tuzlanskoj Kapiji 1995. godine nije eksplodirala granata sa Ozrena, kako je iskonstruirano, rečeno je, presudama Suda BiH, već je riječ o simultanoj terorističkoj eksploziji sedam koordiniranih detonacija.

– To piše u konačnom Izvještaju međunarodnih eksperata, koji su izvodili simulacije na poligonu u Nikincima. Samo na taj način, kako je utvrđeno, bilo je moguće da na ovom mjestu pogine 71 osoba, a u detonacijama bude ranjeno više od 300 ljudi – dio je tog RTRS-ovog izvještaja.

U nastavku priloga navedeno je da nijednom od 59 eksplozija, tim od 400 međunarodnih eksperata, nije mogao postići ono što je navodno uradio top od 130 milimetara. Analizom rekonstruiranog mjesta eksplozije i zapisnika vještaka o obliku i veličini povreda otkriveno je – čime jeste.

– Čak 27 žrtava s tuzlanske Kapije se mogu uslovno označiti kao potencijalni bombaši samoubice, jer je sudski utvrđeno da su izgubili život od posljedica bliskog eksplozivnog udara. Naši stručnjaci su tokom istrage analizirali sve terorističke napade u svijetu od 1950. do 2016. godine. Događaj u Tuzli se najviše poklapa sa napadom koji je 1996. godine izveden na vojnu bazu SAD-a u Dahramu u Saudijskoj Arabiji, kada je stradalo 17 Amerikanaca, a ranjeno više od 70 – istaknuo je šef međunarodnog ekspertskog tima Ilija Branković.

Na osnovu te činjenice, moglo bi se doći i do pravog počinioca ovog napada, stoji u izvještaju šefa ekspertskog tima, balističara Ilije Brankovića, jer je za taj napad na američku bazu uhapšen Šejh Mahmud abu Abdul Aziz, osnivač odreda El Mudžahid u BiH.

– Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naglasio je da je očigledno da su muslimanske snage izvele napad na svoje ljude – citat je iz RTRS-ovog priloga.

Prema sudskim izvještajima, koje je tim pokušao da reproducira, na tijelu, primjera radi, Edise Nemić, izbrojano je 45 rana s leđa, sprijeda, po glavi, nogama, kao da je bila u buretu sa eksplozivom.

Armin Šišić imao je deformacije koje odgovaraju eksploziji 1.826 kilograma trotila, dok je u granati 130 milimetara punjenje od tri i po kilograma, također tvrdi RTRS.

– I moje ime treba da stoji na Tuzlanskom spomeniku jer sam i ja žrtva tog zločina. Zamislite, analiza 50.000 terorističkih akata govori da je u napadima artiljerijskim projektilima prosjek smrtnosti žrtava 1,8 po granati topa, mine ili raketnog bacača. Kada su u pitanju podmetnute bombe, prosjek je šest žrtava čak i kada detonira kamion sa eksplozivom. Samo je “moja” granata ubila 71 osobu – navodi Novak Đukić, penzionisani general Vojske Republike Srpske.

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zahtijevaju novu istragu, odnosno da se uzmu u obzir novi dokazi i provede novi postupak.

Branković zaključuje da eksplozije na Tuzlanskoj kapiji, kao i one na Markalama 1 i 2, u Ulici Vase Miskina i na Ali-pašinom polju u Sarajevu imaju isti rukopis.

Naglašava i da je tokom petogodišnjeg rada na ekspertizi događaja u Tuzli, njegov tim dobio vjerodostojne podatke, da su Bošnjaci učestvovali u ubijanju sopstvenog naroda zarad medijskih manipulacija, riječi su kojima je završen RTRS-ov sramni prilog o stradanju na tuzlanskoj Kapiji.

Analiziraj.ba ovom izvještaju, emitiranom 4. marta, dao je ocjenu 1, jer niže od nje nema.

About The Author