RTRS PITA GRAĐANE KO SMIJE NA EKRAN: Ogromna većina smatra da Puhalu, Bursaću i još nekima nije mjesto u programu

Uređivačka politika RTRS-a toliko je postala narodna da se građane pita ne samo koje bi sadržaje voljeli gledati već i ko se ne treba pojaviti na njihovoj televiziji

RTRS PITA GRAĐANE KO SMIJE NA EKRAN: Ogromna većina smatra da Puhalu, Bursaću i još nekima nije mjesto u programu
Foto: Srpska.info

Prije neki dan imao sam na tviteru raspravu sa novinarom RTRS-a Branimirom Đuričićem u kojoj sam mu se egzibicionistički, narcistički i kurvanjski ponudio da gostujem u njegovoj emisiji u kojoj bismo otvoreno razgovarali o RTRS-ovoj cenzuri i autocenzuri, o ratnim zločinima o kojima se ne govori na toj televiziji, o obojenim revolucijama, izdajnicima i plaćenicima o kojima redovno izvještavaju pred izbore i mom autošovinizmu, po kome sam prepoznatljiv.

Naravno, u tu prepisku se umiješalo još ljudi, malo podržavajući mene, a malo više Đuričića. Jedna od rijetkih koji su bili na mojoj strani postavila je pitanje zašto me nema na ovoj televiziji i onda je novinar Đuričić dai objašnjenje, koje me fasciniralo i oduševilo.

Elem, odgovor je bio toliko originalan da sam danima razmišljao o njemu i postao mi je povod za tekst.

Nikad nisam vidio, a niti čuo, da jedan javni servis radi interne provjere javnog mnijenja (šta god to značilo) o tome koga građani žele vidjeti u njihovom programu, a koga ne. U istraživanjima javnog mnijenja, mediji građane obično pitaju da li i koliko gledaju neku televiziju ili neke emisije. Pitaju ih i šta misle o nekim emisijama ili ljudima koji uređuju i vode te emisije. Pitaju ih šta bi voljeli da gledaju, ali nikada nisam čuo da ih pitaju ko ne treba da se pojavi na njihovoj televiziji.

Istina, imponuje mi da je RTRS baš mene i još nekolicinu uvrstio u to istraživanje, mada bih volio da vidim koji su kriterijumi korišteni da nas razluče, jer ko danas ima novca da troši na gluposti?! S druge strane, zabrinut sam što me građani Republike Srpske, zajedno sa tom nekolicinom drugih,  ne žele vidjeti na ekranu javnog servisa.

Zaboli me saznanje da Srbi žele gledati i slušati dokazane neprijatelje Republike Srpske – Borenovića, Govedaricu, Salkića, Trivićku – na RTRS-u, a mene ne.

Evo, javno obećavam da ću, ako me pozovu u emisiju, obući odijelo, jednobojnu košulju, staviti prigodnu kravatu i obuti špicaste cipele. Ako treba, i ošišaću se, ako to Srbi žele.

Zato bih, ovom prilikom, zamolio menadžment RTRS-a da me interno (ako ne može drugačije) upozna sa rezultatima istraživanja, jer samo ludom čovjeku  je svejedno ako ga ne želi 50% + 1 dio njegovog naroda.

Isto tako, volio bih saznati, dragi moj RTRS, makar i interno, zašto ispitanici misle da mi „nije mjesto“ u vašem programu.

Realno, u vašim emisijama gostuju presuđeni kriminalci, presuđeni ratni zločinci, poštovaoci presuđenih ratnih zločinaca, utajivači poreza, Zvezde Granda, propale Zvezde Granda, teoretičari zavjera, borci protiv Novog svjetskog poretka, kvaziistoričari, izmišljeni analitičari,  Srbijanci, Bošnjaci, Hrvati, pa se pitam jesam li ja najgori?

Morate mi dati te rezultate istraživanja na uvid, jer želim da se mijenjam, da napredujem, a usto redovno plaćam i RTV pretplatu.

Ne dozvolite da se u mojoj glavi „razvijaju“ razni scenariji, a, vjerujte, svašta mi se „mota“. Lakše mi je da prihvatim da me narod ne želi nego da „srpski“ javni servis pravi neke „crne liste“.

Evo kako ja, recimo, zamišljam to vaše „interno provjeravanje javnog mnijenja“:

Inkasant/anketar: Dobar dan, ja naplaćujem RTV pretplatu i ujedno sam anketar RTRS-a pa vas molim da mi prvo date 7,5 KM, a onda da odgovorite na nekoliko kratkih pitanja.

Ispitanik: Dobar dan, izvolite novac i baš se radujem toj anketi.

Inkasant/anketar: Da počnemo: Koga vam je milo vidjeti na najgledanijem, najobjektivnijem i najpatriotskijem javnom servisu u Republici Srpskoj?

Ispitanik: Ovaj, da razmislim…

Inkasant/anketar: Ponuđeni odgovori su: Milorada Dodika, Željku Cvijanović, Milorada Dodika, Nikolu Špirića, Milorada Dodika, Nebojšu Radmanovića, Milorada Dodika, Aleksandra Vučića, Milorada Dodika, Aleksandra Vulina, Milorada Dodika, Vladimira Putina, Milorada Dodika.

Ispitanik: Vladimira Putina.

Inkasant/anketar: U redu, pažljivo slušajte pitanje: Koga vam je baš MILO vidjeti na najgledanijem, najobjektivnijem i najpatriotskijem javnom servisu u Republici Srpskoj?

Ispitanik: Pa, Putina, rekao sam vam.

Inkasant/anketar: Aman, Srbine, jesi li svjestan da se u pitanju nalazi i odgovor? Koga vam je MILO, baš MILO vidjeti na najgledanijem, najobjektivnijem i najpatriotskijem javnom servisu u Republici Srpskoj?

Ispitanik: Aha, milo mi je vidjeti Milorada Dodika.

Inkasant/anketar: Tako, brate, sad idemo na drugo pitanje: Zašto najviše volite da na najgledanijem, najobjektivnijem i najpatriotskijem javnom servisu u Republici Srpskoj gledate i slušate Milorada Dodika?

Ispitanik: Ovaj, da razmislim…

Inkasant/anketar: Ponuđeni odgovori su: Jer je markantan. Jer je patriota. Jer je glavni baja. Jer mu je patrijarh kućni prijatelj. Jer na reveru nosi značku Republike Srpske usred Sarajeva. Jer ko falšira, zlo ne misli. Jer visoko leti i nikako da padne. Jer su on i Aleksandar Vučić ko braća. Jer psuje na srpskom jeziku, da ga „ceo svet razume“. Jer dok njega slušam sat i po prođe dok kažeš RTRS. Jer je na američkoj „crnoj listi“. Jer sam postavlja pitanja i daje odgovore.

Ispitanik: Može li više odgovora?

Inkasant/anketar: Može.

Ispitanik: Svi odgovori.

Inkasant/anketar: Tako je, brate, moramo biti jedinstveni i kad odgovaramo na anketu. Idemo dalje.

Ispitanik: Pod zastavom Srpske.

Inkasant/anketar: Naježih  se, idemo dalje: Pošto živimo u vrlo teškim vremenima, kada je informacija postala opasno oružje koje utiče na mentalno zdravlje ljudi, molimo vas da nam kažete šta je to što vas može strašno uznemiriti i ne biste voljeli da se pojavi na RTRS-u?

Ispitanik: Ovaj, da razmislim…

Inkasant/anketar: Ponuđeni odgovori su: O ratnim zločinima u Prijedoru i drugim gradovima u Republici Srpskoj. O masovnoj grobnici Tomašica. O švercu tokom rata.  O genocidu u Srebrenici. O smrti Davida Dragičevića. O uspjesima reprezentacije BiH. O uspjesima Mirka Šarovića. O skupštinskim nastupima Vukanovića. O aerodromu u Trebinju.

Ispitanik: Može li više odgovora?

Inkasant/anketar: Može.

Ispitanik: Svi odgovori.

Inkasant/anketar: Može. I, imamo još jedno pitanje za kraj: Prema procjenama Zavoda za statistiku, Republika Srpska ima 1.147.902 stanovnika. Koje su to osobe iz naše države, koja se formalno vodi kao entitet, koje nikako ne biste voljeli da vidite na našem javnom servisu?

Ispitanik: Ovaj, ovo je baš teško pitanje, morao bih da razmislim…

Inkasant/anketar: Ponuđeni odgovori su: Arapski plaćenik Bursać. Nekompetentni autošovinista Puhalo. Štiftungovka Topić. Sarajevska pobjegulja Cenić. Propali ekonomski analitičar Miljević. Fašisti iz ReStarta. Teroristi iz Revolta. Špijuni iz Transparensi internacionala. Antihrist Vukanović.

Ispitanik: Sigurno može više odgovora.

Inkasant/anketar: Naravno.

Ispitanik: Onda svi.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author