SafeJournalists: Srbijanski političar Šešelj verbalno napao novinarku RTRS-a

To nije prvi put da se Šešelj ovako ponaša gostujući na televizijama, a njegovo stalno prisustvo u izuzetno gledanim medijima u Srbiji ostavlja dalekosežne posljedice

SafeJournalists: Srbijanski političar Šešelj verbalno napao novinarku RTRS-a
Foto; Novosti

Mreža SafeJournalists najoštrije je osudila napad srbijanskog političara Vojislava Šešelja na novinarku Radio televizije Republike Srpske Natašu Miljanović-Zubac.

Šešelj, ratni zločinac i lider Srpske radikalne stranke, verbalno je napao novinarku RTRS-a Natašu Miljanović-Zubac na Happy TV u emisiji “Vikend jutro”, nazivajući je uvredljivim imenima i navodno otkrivajući tajne o njenoj prošlosti.

– Kao novinarka sam godinama izvještavala o raznim „osjetljivim“ političkim temama, korupciji, kriminalu, ali nikada nisam doživjela ovako brutalne i monstruozne napade. Ovog puta ja sam bila meta, a ukoliko nadležne institucije nešto ne poduzmu u ovom slučaju, pitanje je ko je sljedeći – kazala je Miljanović-Zubac.

Kako je dodala jako je razočarana što su voditelji i uredništvo Happy televizije dozvolili Šešelju da iznosi takve uvrede na njen račun, bez bilo kakve reakcije i pokušaja da ga spriječe u tome.

– Sve ovo utjecalo je na moje zdravlje, kao i na članove moje porodice i svakako planiram tužiti Šešelja i Happy TV, kao i ostale medije koji su prenijeli njegove navode – najavila je.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić izjavila je da je to bio brutalan primjer mizoginih izjava političara koji govori o kontinuiranom nasilju politike nad novinarkama.

– Nadležne državne institucije moraju stati ukraj kršenju ljudskih prava novinarki, a u tom kontekstu posebno pozivamo Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) i Vijeće za štampu Srbije da poduzmu zakonom propisane mjere zbog diskriminacije na rodnoj osnovi, nedozvoljenog zadiranja u privatnost i verbalnog nasilja nad novinarkom RTRS-a – dodala je.

Za nju je užasavajuće je da takvu vrstu nasilja odobravaju i provode i pojedini mediji, dajući priliku političarima da zloupotrebljavaju medijski prostor za kršenje ljudskog i profesionalnog dostojanstva novinarki.

To nije prvi put da se Vojislav Šešelj ovako ponaša gostujući na televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju. Njegovo stalno prisustvo u izuzetno gledanim medijima u Srbiji ostavlja dalekosežne posljedice na medije, ali i za cijelo društvo u Srbiji i šire.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca u zemljama zapadnog Balkana, pridružila se svom članu Udruženju BH novinarima u osudi uvredljivog i zlostavljačkog govora i pozivala javne osobe i političare da se ponašaju korektno u svojim javnim nastupima.

Također, pozvali su regulatorna i samoregulatorna tijela u Srbiji da preduzmu mjere protiv medija koji daju prostor ovakvim neprimjerenim sadržajima, a najavili su i da će o tom slučaju obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere.

– Svaki napad na novinare napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana – rečeno je u zajedničkom saopćenju kojeg potpisuju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Izvor: Udruženja BH novinari

About The Author