Podrška novinaru Erolu Önderoğluu kojem prijeti 14 godina zatvora

Ponovljeno suđenje ovom neumornom zagovorniku slobode jeziva je ilustracija lova na vještice koju Vlada vodi protiv medijskih kritičara

Podrška novinaru Erolu Önderoğluu kojem prijeti 14 godina zatvora

Uoči početka suđenja predstavniku Reportera bez granica (RSF) u Turskoj Erolu Önderoğluu kojem prijeti moguća 14-godišnja zatvorska kazna, 17 nevladinih organizacija za slobodu medija i ljudska prava izdalo je zajedničko saopćenje u znak podrške novinaru i branitelju prava na informiranje.

Organizacije su osudile sudski progon novinara u Turskoj, a posebno novinara Erola Önderoğlua, koji u zemlji zastupa čuvara slobode medije Reportera bez granica (RSF), a koji se suočava s dugotrajnom zatvorskom kaznom zbog svog rada i zalaganja u odbrani pluralizma medija.

Nakon suđenja zbog učešća u kampanji „Glavni urednici na straži“ u znak solidarnosti sa zatvorenim novinama „Özgür Gündem“ 2016. godine Erol Önderoğlu i njegova dva suoptuženika liječnik i branitelj ljudskih prava Şebnem Korur Fincancı i pisac i novinar Ahmet Nesin prvobitno su oslobođeni nakon tri godine progona.

Međutim, 3. novembra 2020. godine, Krivično vijeće Apelacijskog suda u Istanbulu preinačilo je oslobađajuću presudu izrečenu 17. jula 2019. godine.

Slijedom toga, 3. februara Önderoğluu i njegovim suoptuženicima ponovno će se suditi pod optužbom za „propagiranje terorističke organizacije“, „otvoreno poticanje na počinjenje zločina“ i „veličanje zločina i zločinca“.

Oni se suočavaju s tim lažnim optužbama samo zbog privremenog uređivanja novina, koje su 2016. godine prisilno zatvorene nakon pokušaja puča. Zajedno im prijeti do 14 i pol godina zatvora, prema Protuterorističkom zakonu br. 3713 i Krivičnom zakonu Turske.

Ponovljeno suđenje ovom neumornom zagovorniku slobode jeziva je ilustracija lova na vještice koju Vlada predsjednika Recepa Tayiba Erdoğana vodi protiv svojih medijskih kritičara.

Trenutno je u Turskoj najveći broj zatvorenih profesionalnih novinara u Evropi, a nekoliko preostalih nezavisnih medija kontinuirano se uznemirava i marginalizira, dok se pritvorenim novinarima i zatvorenim medijima uskraćuje bilo kakav učinkovit pravni lijek.

Organizacije su osudile dugotrajni pritvor i krivično gonjenje novinara u Turskoj kao autokratski pokušaj da se utišaju svi opozicioni glasovi i spriječe nezavisni novinari u obavljanju svoje profesije.

Ponudili su podršku i solidarnost Önderoğluu protiv kojeg proces u Turskoj traje već četiri godine, a tursku Vladu su pozvali da odustane od optužbi protiv njega i dva suokrivljena.

Potpisnici zajedničke izjave su: ARTICLE 19, Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Evropski centar za press i slobodu medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Globalni forum za razvoj medija (GFMD), IFEX, IFEX-ALC, Indeks cenzure, Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodna medijska podrška (IMS), Međunarodni Press institut (IPI), PEN Amerika, PEN International, Reporteri bez granica (RSF), Wan-Ifra i Medijska fondacija za zapadnu Afriku (MFWA).

Izvor: RSF

About The Author