Australski premijer pozvao Facebook da ukine blokadu vijesti

Blokada je zaoštrila borbu s vladom oko toga da li bi moćne tehnološke kompanije morale plaćati novinskim organizacijama za sadržaj

Australski premijer pozvao Facebook da ukine blokadu vijesti

Australski premijer pozvao je Facebook da ukine blokadu australskim korisnicima i vrati se za pregovarački stol s kompanijama koje objavljuju vijesti, upozorivši da će i druge zemlje slijediti primjer njegove vlade u namjeri da natjeraju digitalne divove da plaćaju novinarstvo.

Premijer Scott Morrison na taj način je reagirao na potez Facebooka kojima je onemogućio Australcima da pristupe i dijele vijesti na toj platformi, naglašavajući da je taj potez zapravo prijetnja.

Blokada je zaoštrila borbu s vladom oko toga da li bi moćne tehnološke kompanije morale plaćati novinskim organizacijama za sadržaj.

– Ideja o blokadi koju su učinili neka je vrsta prijetnje. Znam kako Australci reagiraju na to i smatram da to nije bio dobar potez s njihove strane. Trebali bismo se vratiti za stol i tražiti rješenja – dodao je Morrison.

Javnost je zgrožena zbog načina na koji je Facebook blokirao vijesti čime je smanjen pristup – barem privremeno – vijestima o pandemiji, javnom zdravstvu i hitnim službama.

Novinski naslovi glasli su “Nema lajkova za nedruštvenu mrežu” i “Face blokada”. Članak o tome kako će lažne vijesti zamijeniti vjerodostojno novinarstvo u australskim feedovima donio je naslov: “Facebook pokazao da mu je bitna samo zarada, a ne ljudi.”

Blokada se odnosila i na neke neaustralske medije, a postovi su nestajali s Facebook stranica koje pripadaju britanskim medijima Daily Telegraphu i Sky Newsu.

Facebookov je to odgovor Predstavničkom domu koji je usvojio zakon kojim će Facebook i Google australskim medijskim kompanijama platiti naknadu za novinarstvo s kojim platforme povezuju. Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga usvoji i Senat.

Morrison je rekao da je u četvrtak razgovarao o sporu s Facebookom s indijskim premijerom Narendrom Modijem. Morrison je također razgovarao o zakonu koji je predložen u Australiji s čelnicima Britanije, Kanade i Francuske.

– Postoji veliko zanimanje svijeta za ono što Australija radi – rekao je Morrison i pozvao Facebook, kao što su učinili s Googleom, da se konstruktivno angažira jer zna da će ono što Australija radi vjerojatno slijediti i mnoge druge države.

Ministar odgovoran za pregovore o zakonu Josh Frydenberg obavio je telefonski razgovor s izvršnim direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom nakon što je blokada započela u četvrtak i ponovno u petak.

– Razgovarali smo o preostalim problemima i dogovorili se da će ih naši timovi odmah riješiti. Ponovno ćemo razgovarati tokom vikenda – napisao je na Twitteru Frydenberg, ali je ponovio da je Australija i dalje predana provedbi zakona.

Frydenberg tvrdi da je Facebook vodio konstruktivne pregovore s australskim medijima o tim pitanjima prije iznenadne blokade.

Iz Facebooku kažu da je predloženi australski zakon “u osnovi pogrešno razumio odnos između platforme i izdavača koji je koriste”, ali Morrison je naglasio da su saslušali njihova obrazloženja, ali da su i dalje odlučni u usvajanju zakona.

Izvor: Mediji

About The Author