Evropski program prekogranične podrške istraživačkom novinarstvu

Zainteresirani se mogu prijaviti za bespovratna sredstva za pokrivanje troškova radnog vremena i zajedničkih istraga

Evropski program prekogranične podrške istraživačkom novinarstvu
Foto: sampsoniaway.org

Journalismfund.eu ponovno je pokrenuo evropski program prekogranične podrške nezavisnom istraživačkom novinarstvu kojim se želi dodatno pridonijeti razvoju evropske javne sfere tako da  omogući istrage o pitanjima od zajedničkog interesa za građane, navodi se u pozivu.

Nagrađeni program koji se provodi od 2009. godine podržava profesionalne novinare koji imaju kvalitetne i provedive koncepte za prekogranične novinarske istrage s naglaskom na evropskim temama. Zainteresirani se mogu prijaviti za bespovratna sredstva za pokrivanje troškova radnog vremena i zajedničkih istraga.

Pored toga, timovi se također mogu prijaviti da dobiju mentore koji će pružiti pomoć bilo u fokusu istrage ili potrebi za kompetencijama u određenoj vještini.

Te podrške namijenjene su timovima profesionalnih novinara koji dolaze iz najmanje dvije evropske zemlje i koji imaju kvalitetne prijedloge s naglaskom na evropskim temama. Program podržava sve novinare koji žive u državama u Evropi i članicama Vijeća Evrope.

Kako se navodi u pozivu u 21. stoljeću najvažnija politička, ekonomska i socijalna pitanja, poput migracijskih tokova, sigurnosti, finansija ili štete za okoliš, nadilaze državne granice.

Kao rezultat toga, novinari sve više moraju sarađivati širom Evrope i svijeta kako bi proveli relevantne i utjecajne istraživačke izvještaje.

Danas je nezavisno prekogranično istraživačko novinarstvo potrebno više nego ikad kako bi se pronašla rješenja za sve složenije probleme poput klimatskih promjena, nejednakosti i pandemije.

Brzo rastući broj prijava pokazuje sve veću potražnju za nezavisnim prekograničnim istraživačkim novinarstvom i sve veću potrebu za finansiranjem ove vrste resursno intenzivnog izvještavanja.

Ove godine raspoloživ je ukupan iznos od 200.000 eura koji su namijenjeni najzanimljivijim projektnim prijedlozima tokom četiri kruga prijava.

Prvi rok za prijavu projekata je četvrtak, 11. marta 2021. godine.

Izvor: HND/Journalismfund.eu

About The Author