RAK podržao aktivnosti na uspostavljanju rodne ravnopravnosti u medijima

Od ukupnog broja radijskih i televizijskih stanica u Bosni i Hercegovini – 265, na direktorskim pozicijama je 68 žena

RAK podržao aktivnosti na uspostavljanju rodne ravnopravnosti u medijima

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine izrazila je podršku inicijativama za uspostavljanje ravnopravnosti spolova u upravljačkim strukturama u medijima i drugim aktivnostima na uređenju medijskog sektora na principima rodne ravnopravnosti.

Prema prikupljenim podacima Agencije, od ukupnog broja radijskih i televizijskih stanica u Bosni i Hercegovini (265), na direktorskim pozicijama je 68 žena (25,6 posto), dok je na pozicijama glavnih i odgovornih urednica njih 112 (42,2 posto).

Žene su direktorice 18 televizijskih stanica (od 108), što čini 16,6 posto, dok je njihova zastupljenost na pozicijama glavnih i odgovornih urednica/direktorica programa 31,4 posto u 34 televizijske stanice.

Kada su u pitanju radijske stanice (157), žene su direktorice 50 radijskih stanica (31,8 posto), a glavne i odgovorne urednice/direktorice programa u 78 radijskih stanica (49,6 posto).

U odnosu na prošlu godinu, od ukupnog broja radijskih i televizijskih stanica u Bosni i Hercegovini kojih je bilo 259 (u odnosu na 265 TV i radio stanica u ovoj godini), na direktorskim pozicijama se nalazi pet posto manje žena, dok je zastupljenost na pozicijama glavnih i odgovornih urednica/direktorica programa ostala ista.

Agencija će nastaviti podržavati aktivnosti koje imaju za cilj prevazilaženje rodne nejednakosti u bh. medijima.

Izvor: RAK

About The Author