RTRS I BNTV: Kad dnevnici postanu religijski obredi

Izvještavanje o smrti Amfilohija ponekad je više ličilo na vjerski obred nego na TV uradak. Urednici nisu uspjeli uspostaviti distancu i profesionalne standarde

RTRS I BNTV: Kad dnevnici postanu religijski obredi

RTRS: Trinaest informacija o Gospodaru svega

26. oktobar – 1. novembar 2020.

NIŠTA O PROTESTIMA: Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Modriča, Pale, Višegrad… neki su od gradova u kojima su tokom sedmice iza nas protestovali roditelji nakon što je  u nedjelju, 25. oktobra, saopštena odluka Štaba za vanredne situacije RS-a o obustavi redovne nastave u školama i radu na daljinu.

Nepripremljenost roditelja, učenika i nastavnika za novi režim rada, nedostatak tehničke podrške, „pametnih telefona“, kompjutera, kvalitetne internetske veze – problemi su na koje su ukazivali i roditelji i nastavnici. Sve to nije bilo dovoljno da bude makar vijest u dnevnicima javnog servisa.

RTRS tako nastavlja sramotnu praksu ignorisanja građana i njihovih stavova i problema, unatoč činjenici da su upravo oni koje ne vidi i ne čuje ti koji ga svojim novcem finansiraju.

U konačnici, jedina informacija koju su dobili jeste reagovanje Sindikata prosvjete RS koji je i Vladu i javnost upozorio na pogubnost donošenja ad hoc mjera.

O SVEMU ODLUČUJE ON: Odluka o sedmodnevnom prekidu redovne nastave u osnovnim i srednjim školama, ali i nove ograničavajuće mjere u cilju suzbijanja zaraze koronavirusom samo su formalno donesene od Štaba za vanredne situacije. Šta će se i kako u RS-u raditi, kako će se protiv epidemije boriti, odlučuje Milorad Dodik. Iako kao član Predsjedništva BiH i lider stranke nema formalno nikakva ovlaštenja za odlučivanje u Republici Srpskoj, ipak su njegove izjave o uvođenju novih mjera u suzbijanju epidemije činile okosnicu izvještaja emitovanih u dnevnicima. U nedjelji iza nas, kao i prethodnim analiziranim periodima, stoga je bio centralna figura Dnevnika 2 i bilo mu je posvećeno 13 vijesti i izvještaja.

Znatno manje prostora ostavljeno je Željki Cvijanović, tri izvještaja, isto koliko i Radovanu Viškoviću.

LOKALNE VIJESTI ZA CENTRALNI DNEVNIK: Istovremeno, nastavljena je i praksa redovnog bilježenja svih aktivnosti gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, koji kao kandidat vladajućih stranaka u RS-u pretenduje na drugi mandat. Radojičić je svjesno okončanje infrastrukturnih radova ostavio za period predizborne kampanje. Otvaranje dječijih igrališta i sanacija puteva u prigradskim naseljima vijesti su eventualno za hronike lokalnih zajednica, a ne centralni Dnevnik.

AMERIČKI IZBORI: Od vijesti iz svijeta, osim nezaustavljvog širenja epidemije Covida-19, pažnja je bila posvećena i predsjedničkim izborima u SAD-u. Jednako kao što Milorad Dodik ne krije naklonost prema aktuelnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, tako se plasiraju i vijesti vezane za predsjedničku kampanju. Malo informacija o onome što je radio i govorio Joe Biden, ali zato brojne manipulacije o raspoloženju Srba koji žive u SAD-u. Iz emitovanih izvještaja stoga se stječe dojam da milion američkih Srba listom podržava Trumpa.

MALICIOZNI KOMENTARI: Branka Kusmuk ponovo je potvrdila da je kadra svojim načinom izvještavanja upropastiti svaku informaciju. Tako je i podizanje optužnice zbog afere „Respiratori“, kojom je obuhvaćen i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ostalo u potpunoj sjeni njenih suvišnih i malicioznih komentara.

Ocjena: 1

 

BNTV: Kako vlast reketira ruske poduzetnike

26. oktobar – 1. novembar 2020.

KAD MINISTAR NE GOVORI ISTINU: Privatizacija i propast Tvornice rasklopnih uređaja Energoinvest – RAOP ključna je tema kojom su se bavili novinari Dnevnika 2 tokom protekle nedjelje. Pozivajući se na izvor informacija, banjalučki portal Capital.ba, BNTV je do detalja upoznao gledatelje sa svjedočenjem jednog od bivših vlasnika te tvornice, ruskog poduzetnika Dmitrija Kuznecova, koji je ustvrdio da je sam vrh vlasti RS-a bio uključen u ovu privatizaciju te reketiranje kupaca koji su im za taj posao isplatili milione maraka.

Kako se među njima nalazio i bivši SNSD-ov ministar industrije Željko Kovačević, novinarka Tijana Milinković ga je pozvala za komentar Kuznecovih tvrdnji. I dok je Kovačević u telefonskom razgovoru  negirao da ruskog poduzetnika poznaje, emitovani su snimci Kuznecovog obilaska Kovačevićevog imanja, a potom i njihova prisna, zajednička fotografija.

NEGODOVANJE RODITELJA: Obustava nastave u osnovnim i srednjim školama koja prestaje da važi drugog novembra izazvala je talas negodovanja među roditeljima, ali naišla na kritike Sindikata prosvjete RS i opozicije. Za razliku od RTRS-a, gledatelji Dnevnika 2 BNTV-a informisani su o protestima roditelja u više gradova. Poseban fokus stavljen je na pitanje zašto je Milorad Dodik preuzeo nadležnosti institucija RS-a te sam najavljuje i donošenje i ukidanje mjera vezanih za borbu protiv koronavirusa, zbog čega je jedan banjalučki advokat protiv njega podnio i krivičnu prijavu.

SAMO KAO DIO IZVJEŠTAJA: Dodik se, za razliku od prethodnog perioda, češće pojavljivao u dnevnicima, ali samo kao dio izvještaja koji su se bavili analizom njegovog djelovanja, odnosno sve većeg uplitanja u rad institucija RS-a i korištenja resursa ovog entiteta u svrhu vođenja kampanje za SNSD.

Izvještaji o epidemiji Covida-19 i dalje zadržavaju visoko mjesto u dnevnicima i, za razliku od RTRS-a, gledateljima se u okviru jednog bloka prezentiraju svi bitni podaci za taj dan. U okviru tog bloka izvještaja i vijesti ukazuje se da su, unatoč brojnim ograničenjima vezanim za javna okupljanja, stranke vladajuće većine u RS-u te koje najviše, bez sankcija, krše epidemiološke mjere.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Srpska nacija i pravoslavna vjera teme su oko kojih se brišu sve razlike uređivačkih politika RTRS-a i BNTV-a. Izvještavanje o smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija to je još jednom potvrdilo. Urednici i izvještači nisu bili u stanju uspostaviti profesionalan odnos prema ovom događaju, nego su od dnevnika napravili svojevrsnu liturgiju, obred, u kojem se više držalo do religije nego do televizije i njenih standarda.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Izvještavanje o prodaji / privatizaciji RAOP-a, koja sadrži sve elemente svojevrsne afere u koju su bili uključeni najviši zvaničnici RS-a.

Minus sedmice

RTRS
Smrt u najmanju ruku kontroverznog mitropolita SPC-a Amfilohija ponovo je otvorila pitanje koliko je RS sekularno društvo, a RTRS istinski javni servis svih građana. Ne samo da je izostalo bilo kakvo kritičko promišljanje Amfilohijevog angažmana, koji je često bio sve samo ne duhovni, nego su se u izvještajima o njegovoj smrti koristili i izrazi primjereni crkvenom jeziku. Pa tako Amfilohije nije preminuo, nego se upokojio. Navešćemo da je u Dnevniku 30. oktobra njegovoj smrti posvećeno deset udarnih minuta, da su emitovani, bez upozorenja, uznemiravajući snimci otvorenog lijesa s tijelom pokojnika koga su ljubili sveštenstvo i vjernici. I vrhunac hipokrizije je navođenje poziva Mitropolije crnogorske vjernicima da poštuju epidemiološke mjere, popraćeno snimcima crkvene procesije kroz podgoričku bolnicu u kojoj je Amfilohije preminuo, ulicama Cetinja i Podgorice, gdje se malo ko osvrtao na činjenicu da takvi skupovi neminovno vode do novog širenja zaraze koronavirusom. Amfilohije je preminuo od posljedica Covida-19.
BNTV
Jednako kao i RTRS, i BNTV ni na trenutak nije propitivao djelovanje mitropolita Amfilohija. Umjesto toga, fokus izvještaja bio je usmjeren na masovno žalovanje Srba pravoslavaca u Crnoj Gori. Popraćen, kao i u Dnevniku 2 RTRS-a, uznemiravajućm snimcima otvorenog kovčega i vjernika koji ljube pokojnika, te zanemarivanjem činjenice da su u jeku epidemije koronavirusa ignorisane sve epidemiološke mjere i apeli nadležnih zdravstvenih službi Crne Gore da se masovna okupljanja ne održavaju.