RTRS I BNTV: Euforično izvještavanje o vojnoj paradi u Moskvi

Dan pobjede bio je još jedna prilika da se testira objektivnost urednika i novinara koji prave dnevnike. Na RTRS-u ga tradicionalno nisu položili, a BNTV je tek za nijansu objektivniji

RTRS I BNTV: Euforično izvještavanje o vojnoj paradi u Moskvi
Foto: https://www.themoscowtimes.com/

RTRS: Slava Putinu

  1. – 15. maj 2023.

RASKOŠNO O SKROMNOJ PARADI: Dok cijeli demokratski svijet osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, Dnevnik RTRS-a 9. maja otvoren je izvještajem s vojne parade u Moskvi povodom Dana pobjede. „Rusija se bori za slobodu i mir“, „civilizacija se nalazi na prekretnici“, „na sceni je revizija povijesti od nacista“, samo je dio govora Vladimira Putina emitovan u izvještaju. I dok je reporter RTRS-a na sva usta hvalio vojnu moć ruske vojske, prešutio je da parada nikada nije bila skromnija i da joj je prisustvovalo tek nekoliko predsjednika bivših sovjetskih republika.

REVIZIJA POVIJESTI: Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u RS-u, i obilovao je, u već uvriježenom revizionističkom narativu, isticanjem da su Srbi bili jedini antifašisti tokom Drugog svjetskog rata i jedini koji imaju pravo da slave Dan pobjede. Uz ponovno kopiranje ruskog defilea Besmrtnog puka, neizostavan je bio i ambasador Ruske Federacije u BiH koji je i ovaj povod iskoristio kako bi Ukrajinu nazvao nacističkom tvorevinom pravdajući invaziju na drugu, suverenu državu.

VRAĆANJE USLUGE: Lojalnost vlasti RS-a, koja nedvojbeno podržava agresiju na Ukrajinu, Rusija je vratila na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je visoki predstavnik međunarodne zajednice podnosio izvještaj o stanju u BiH. Ruska i kineska delegacija, uz Željku Cvijanović, napustile su sjednicu tokom izlaganja Christiana Schmidta, optužujući ga da nema legitimitet te da se ponaša kao kolonizator i nema pravo da „koristi despotska ovlaštenja“, a ruski ambasador pri UN-u podržao je Cvijanović u zahtjevu za okončanje mandata OHR-a.

Pitanje je samo u čije ime je Cvijanović stavove zastupala, jer je otišla bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH te nije ni govorila u ime BiH iako se predstavila kao predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

GRUBA MANIPULACIJA: U službi interesa vlasti Republike Srpske, RTRS nastavlja s praksom grubog manipulisanja javnošću. Tema priključenja BiH na istočnu i južnu konekciju plinovoda predmet je novih sporenja na državnoj političkoj sceni. U Dnevniku 12. maja bilježimo izvještaj u kojem se navodi da je „za političko Sarajevo najvažnije odakle stiže gas, a ne gasifikacija“. Povod je najava članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića da će blokirati ugovor o priključenju BiH na istočnu konekciju dok se ne donese zakon o gasu na državnom nivou. U tipičnom maniru za političare RS-a, u izvještaju se navodi da je riječ o „novom pokušaju otimanja nadležnosti“, „da je energetika isključivo u nadležnosti entiteta“. O činjenici da su se prije više od jedne decenije svojim potpisima Milorad Dodik i Nikola Špirić obavezali da će biti donesen zakon o gasu BiH, nema nijedne riječi.

KRIMINALIZACIJA KLEVETE: Na gotovo identičan način urađen je i izvještaj kojim premijer RS-a Radovan Višković pokušava odbraniti namjeru kriminalizacije klevete. Pa novinare optužuje da „šire paniku izvještajima o teškoj finansijskoj situaciji u RS-u“. Dodaje premijer da zbog toga „građani ne žele trošiti novac, a to dovodi do pada prihoda od indirektnih poreza“. I sve to novinari javnog servisa prihvataju zdravo za gotovo. Ili jedino, uz vlast, oni žive u RS-u neku drugu realnost.

Izdvojeno

Milorad Dodik dao je „harizmatičnom borcu“ Recepu Tayyipu Erdoganu podršku uoči netom održanih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj. U Dnevniku 12. maja, Ajdin Cikota je za sugovornike u vezi s ishodom izbora uzeo analitičare iz Srbije, a izdvajamo izjavu politologa Stevana Gajića da bi „najveća tragedija bila pobjeda opozicije”. Zašto i za koga, ne objašnjava se. Cijeli izvještaj vrvio je od pohvala Erdoganovoj politici.

Dan nakon izbora samo informativni izvještaj o okončanim izborima i da će odluka o predsjedniku Turske biti donijeta u drugom krugu.

No, podsjetit ćemo na 2015. godinu, o čemu smo u više navrata pisali u našim izvještajima, kada su lokalne vlasti Doboja na tom istom RTRS-u i od iste ove vlasti bile meta kontinuiranih i žestokih napada jer su se pridružili Zajednici opština turskog svijeta. Turska je bila za RS neprijateljska država, Erdogan autokrata, u Doboju su protestovali nezadovoljni veterani, iako je Turska nakon katastrofalnih poplava 2014. godine među prvima pritekla u pomoć gradu, organizovala i finansirala javnu kuhinju, a Zajednica opština turskog svijeta je široka humanitarna organizacija.

Ocjena: 1

 

BNTV: Dodikova rakija

  1. – 15. maj 2023.

IPAK MALO BALANSA: Iako sa manje ushićenja nego na RTRS-u, vijest dana 9. maja i ovdje je bila vojna parada u Moskvi. Izdvojeni su dijelovi govora Vladimira Putina da je „Kijev talac Zapada“, te da „Rusija želi mirnu budućnost“. Ipak, napravljen je balans viješću da je 9. maja Ukrajina obilježila Dan Evrope.

Od ostalih političkih dešavanja izdvajamo i izvještaj o obraćanju visokog predstavnika međunarodne zajednice  o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a. Za razliku od uredništva Dnevnika RTRS-a koje je u najavi ovog događaja istaklo da je Željka Cvijanović „zadala šamar i  održala lekciju međunarodnoj zajednici“, gledatelji su imali priliku čuti i stav Christiana Schmidta o stanju u našoj zemlji, potpuno suprotan stavu Željke Cvijanović, te da su ključne članice Vijeća sigurnosti UN-a podijeljene oko podrške visokom predstavniku i mandatu OHR-a.

FOND PIO I REPREZENTACIJA: I dok na jednoj strani sve veći broj građana teško sastavlja kraj s krajem, vlast u RS-u ne odriče se luksuza na koji troši javni novac. Tako je Fond PIO u ovoj godini planirao da za troškove reprezentacije i putovanja izdvoji 95.000 KM, a u stopu ga prate i Elektroprivreda RS, JP Autoputevi i JP Putevi RS. Iz nevladinih organizacija upozoravaju i na netransparentnost u procesu javnih ponuda, a kao pogodovanje ljudima iz vlasti naveden je primjer da Vlada RS za reprezentaciju nabavlja rakiju koju proizvodi porodica Dodik. Umjesto komentara od Milorada Dodika, predsjednika RS-a, novinari su dobili samo smijanje u lice.

Ocjena: 6

 

Komparativna analiza

Srpska nacionalna pitanja teme su oko kojih se potiru sve razlike u izvještavanju RTRS-a i BNTV-a. U nedjelji iza nas to je godišnjica osnivanja Vojske RS. Podvlači se njena „herojska uloga u odbrambeno otadžbinskom ratu“, „najveća srpska pobjeda izvojevana u 20. vijeku“, te Dodikova izjava da je „Vojska Republike Srpske bila antifašistička i nije činila zločine“. O činjenici da je gotovo cijelo vojno rukovodstvo VRS-a osuđeno za ratne zločine, uključujući i zločin genocida, nije, očekivano, ništa rečeno.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Izvještaji emitovani u Dnevniku 11. maja koji su oslikali sve veće nezadovoljstvo građana u Republici Srpskoj. Od protesta stanovnika Gacka koji su digli svoj glas zbog činjenice da Elektroprivreda RS i Termoelektrana Gacko ne čine ništa kako bi se zaustavila štetna emisija pepela i gasova, preko štrajka radnika Šumskog gazdinstva Doboj kojima mjesecima kasne plate, do sve većeg nezadovoljstva semberskih ratara. Iako na prvu nemaju ništa jedan s drugim, oni su slika realnog stanja u RS-u, koje vlast ili negira ili do kraja relativizuje.

Minus sedmice

RTRS

Da je za uredništvo informativnog programa RTRS-a profesionalizam pojam koji ne postoji u načinu njihovog izvještavanja, nije vijest. I kao da nastoje uvijek otići i korak dalje u potrebi da lojalnost, odnosno poltronstvo, dokažu vlasti bh. entiteta Republika Srpska. Posljednji primjer bilježimo u Dnevniku 12. maja: radi se o izvještaju Gvozdena Šarca s javne rasprave održane u Istočnom Sarajevu o Nacrtu izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se predviđa vraćanje verbalnog delikta. Šarac je tako zdušno branio predložena zakonska rješenja da su mu na tom mogli pozavidjeti i ministar pravde RS-a i njegovi pomoćnici koji su na raspravi bili prisutni. Uz to, ističe da je „zanimljivo da su javnoj raspravi prisustvovali i novinari iz Federacije BiH“, da su sa iste „otišli prije kraja“. U oči upada i ignorisanje stava Udruženja novinara RS, koje se također protivi kriminalizaciji klevete i uvrede; stav je iznijela potpredsjednica Udruženja, ali je to stalo u grubo isječenu rečenicu iz koje se ništa ne može saznati.

BNTV

U više navrata navodili smo da su vijesti o dešavanjima u Federaciji BiH rijetke i uglavnom se gledatelje informiše o političkim skandalima, nesrećama, štrajkovima i hapšenjima ljudi iz političkog miljea. I ova nedjelja je to potvrdila kada o obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom nije rečena nijedna riječ. Na drugoj strani gledatelji se podrobno informišu o dešavanjima iz ugla Srbije Aleksandra Vučića, ignorišući pritom da postoji i druga opoziciona i građanska Srbija. Tako je novo protestno okupljanje građana u Beogradu kao odgovor na dva masovna ubistva koja su potresla ne samo Srbiju nego i region stalo u dvije rečenice, i to nakon izvještaja o početku zaprašivanja komaraca u Bijeljini.

 

About The Author