RTRS DODIKU: Kakav je osjećaj dobiti priznanje za doprinos Izraelu?

Umjesto pitanja o dokapitalizaciji rudnika “Ljubija”, RTRS se bavio osjećajima člana Predsjedništva BiH

RTRS DODIKU: Kakav je osjećaj dobiti priznanje za doprinos Izraelu?

AL JAZEERA BALKANS: “Kontekst”, 25. jula

ŠTA BI BILA ALTERNATIVA VISOKOM PREDSTAVNIKU: Nagoviještene izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, koje su danima u žiži interesovanja medija, dešavaju se u periodu kada je većina političkih emisija na ljetnoj pauzi. “Kontekst” je među rijetkim emisijama koje se ne bave samo reakcijama, nego nastoji odgonetnuti nešto dublje uzroke i posljedice spornih izmjena. Na radikalan stav Zlatka Hadžidedića, direktora Centra za istraživanje nacionalizma, o tome da treba protjerati visokog predstavnika u BiH, voditeljica Dalija Hasanbegović reaguje posve logičnim pitanjem: Šta bi bila alternativa. I ko bi protjerao visokog predstavnika? Zbog ovog nimalo provokativnog pitanja, Hadžidedić je neopravdano grub prema novinarki. Ona se ipak nije zbunila pa je nastavila propitivati realnost sagovornikovih tvrdnji o vraćanju na snagu Ustava BiH iz 1992. godine zbog neprimjenjivanja Dejtonskog sporazuma. Kako bi to bilo izvodivo? U emisiji su se čuli i stavovi sociologa Slave Kukića te Azre Zornić, u čiju korist je presudio Evropski sud za ljudska prava zbog diskriminacije. Za razliku od Hadžidedića i Zornić koji su kategorični u stavu da bi najavljene izmjene dokrajčile i građanske stranke u BiH i svaku nadu u funkcionalnu, građansku BiH, Kukić smatra kako bi izmjene, uz sve negativne posljedice, donijele i nešto pozitivno – prevazilaženje blokada.

 

RTRS: “Aktuelno”, 21. jula

PRIZNANJE DODIKU ZA DOPRINOS IZRAELU:  Magazin Capital objavio je tekst o tome da je Milorad Dodik tokom posljednje posjete Izraelu dogovorio prodaju Rudnika željezne rude “Ljubija” američko-kanadskom konzorciju na čijem su čelu američki državljani jevrejskog porijekla. To znači da je još jedan prirodni resurs RS-a većinski postao strano, privatno vlasništvo. Ali, ništa od ovoga nije spomenuto tokom razgovora Milorada Dodika sa urednicom “Aktuelnog” Sandrom Kukić iako je tema bila upravo posjeta Izraelu. Umjesto o rezultatima posjete, sva novinarska pitanja su isprazna: kakvi su Vaši utisci iz Izraela, kakvi su Vaši utisci sa sastanka s predstavnicima cionista, kakav je osjećaj dobiti priznanje za doprinos Izraelu, šta je na sastanku rekao predsjednik svjetske cionističke organizacije Jakov Haguel. Novinarka je pitanjem iza pitanja nabrajala priznanja i nagrade koji su dodijeljeni Dodiku za “svojevrsno životno djelo za doprinos Izraelu” dajući mu šlagvort za hvalospjeve o “vrlo uspješnoj posjeti Izraelu”. Po čemu je ona uspješna, odnosno koji su rezultati te posjete, novinarka nije pitala. Jeste pitala Dodika o čemu je razgovarao s ministrom finansija Izraela. Dakle, ne šta je dogovorio, nego o čemu je razgovarao. Dodik odgovara da je Avigdor Lieberman prijatelj RS-a, da je to bio “razgovor dva prijatelja” o izborima u Izraelu i u BiH. I tu priča o ovoj temi završava.

 

RTRS: “Aktuelno”, 25. jula

CVIJANOVIĆ PSIHIČKI SPREMNA: Kao što je Dodik po povratku iz Izraela dobio cijeli sat da ispriča koje je sve nagrade dobio u toj državi i s kim se sve sastao, što bi trebalo posvjedočiti njegovom utjecaju na međunarodnom nivou, isto toliko je dobila i predsjednica RS-a Željka Cvijanović po povratku iz SAD-a. I u ovom razgovoru mnogo ispraznih pitanja urednice Sandre Kukić, novinarskog podilaženja i gošćinih monologa. Nije izostalo ni pitanje o utiscima iz SAD-a. Zahvaljući ovako “pronicljivom” pitanju, gledaoci saznaju da su utisci Željke Cvijanović “vrlo povoljni” jer je razgovarala s nekoliko američkih funkcionera. Šta je time postignuto, novinarku Kukić ne zanima. Kada pita “Zašto je Federaciji i opoziciji u RS-u toliki problem kada odete u zvaničnu posjetu SAD-u?”, ne spominje nijednu njihovu zamjerku. Podsjećajući na to da je Cvijanović kandidatkinja SNSD-a za Predsjedništvo BiH, novinarka je ne pita ništa o programu za hvatanje u koštac s problemima, nego brine zbog žrtvovanja koje bi Cvijanović mogla podnositi obavljajući ovu funkciju. “Jeste li psihički spremni za Sarajevo?”

 

RTRS: “Telering”, 20. jula

SNSD-ovih VELIKODUŠNIH 100 KM: Dodikov savjetnik Radovan Kovačević kao dokaz spremnosti SNSD-a da nastavi brinuti o svakom segmentu života građana spominje 100 KM koje vlast RS-a dodjeljuje penzionerima i demobilisanim borcima. Ovdje Mato Đaković reaguje pitajući je li to kupovanje glasova. Kovačević se ljuti na opoziciju koja je, kaže, licemjerna jer kritikuje SNSD zbog toga, a oni rade samo ono što radi i Vučić. Đaković primjećuje da ako to radi Vučić, ne znači da nije kupovanje glasova. Mizeran iznos pomoći nije problematizovao.

 

ZAKLJUČAK: U “Kontekstu” novinarka opravdano propituje realnost Hadžidedovićevih stavova o protjerivanju visokog predstavnika iz BiH i vraćanju prijeratnog Ustava BiH. Reakcije gosta na takva pitanja su neprimjereno grube. U “Aktuelnom” novinarka ne pita ništa o onom što je najvažnije u Dodikovoj posjeti Izraelu – dokapitalizaciji rudnika “Ljubija”. Umjesto toga, hvalospjevi o nagradama i priznanjima Dodiku za doprinos Izraelu. Novinarka ne propituje čime je to zaslužio. U “Aktuelnom” sa Željkom Cvijanović puno priče o sastancima s američkim funkcionerima, a ništa o njihovim rezultatima.  Ne znači da ih nema. Nagoviješten je cilj – lobiranje za interese RS-a, ali šta to konkretno podrazumijeva i kakvi su ishodi posjete, ostaje zamagljeno.

About The Author