PRVACI SVIJETA S MAŠINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

Beogradski studenti potvrdili su da prošlogodišnji uspjeh nije bio početnička sreća. Koga će poslije svega oni usrećiti?

PRVACI SVIJETA S MAŠINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

 

Na međunarodnom takmičenju Hydrocontest 2018 u Francuskoj tim studenata beogradskog Mašinskog fakulteta sa Katedre za brodogradnju osvojio je prvo mesto u trci brodova za prevoz teškog tereta i četvrto mesto u nadmetanju plovila za prevoz lakog tereta.

Pobeda je ostvarena u ozbiljnoj konkurenciji: na takmičenju održanom u San Tropeu učestvovalo je preko 40 studentskih ekipa s vodećih svetskih univerziteta. Rezultati su još značajniji ako znamo da je srpski tim imao budžet od 10.000 evra, dok su mnogi timovi iz srećnijih zemalja, sa bogatijih univerziteta, raspolagali budžetom većim i od 80.000 evra.

Studenti su imali zadatak da projektuju i izrade po jedno ili dva plovila s kojima će se nadmetati protiv drugih ekipa u tri discipline: prevoz teškog tereta (200 kg na 400 m), prevoz lakog tereta (20 kg na 600 m) i trka izdržljivosti. Svi učesnici od organizatora dobijaju isti elektromotor snage 1.200 vati, a potom samo od njihovog znanja i pameti zavisi kakav će brod napraviti.

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu tek drugi put učestvuju na ovom takmičenju. Prošle godine imali su debi, kad su osvojili drugo mesto u trci prevoza lakog tereta, i treće mesto u trci prevoza teškog tereta. Ove godine se pokazalo da definitivno nije bila u pitanju početnička sreća. Katedra za brodogradnju nedavno je dobila reakreditaciju Britanskog kraljevskog društva za brodogradnju, a očigledno je da studenti ovog odseka dobijaju vrhunsko obrazovanje. Da li će imati priliku da svoje bogato znanje primene u praksi u svojoj zemlji, već je drugo pitanje.

Srbija nema preterano razvijenu brodogradnju, ima samo dva velika brodogradilišta koja su u vlasništvu velikih stranih kompanija, te još četrdesetak manjih, s nekoliko stotina zaposlenih, koja tavore i jedva preživljavaju od remonta brodova. Brodogradilišta diljem sveta nude neuporedivo veće plate i mogućnosti za napredovanje i usavršavanje, pa je velika verovatnoća da će dobar deo pobedničkog tima po okončanju studija sreću potražiti van Srbije.

S obzirom na postignute rezultate koji su plod ozbiljnog rada i obrazovanja, možemo da zaključimo: blago zemlji u koju budu emigrirali.

About The Author