RSF pokrenuo novi Iran Media Help Desk za podršku novinarima

RSF će osigurati hitnu podršku iranskim medijima unutar i izvan zemlje, te će razviti alate za objavljivanje na persijskom jeziku

RSF pokrenuo novi Iran Media Help Desk za podršku novinarima

Kao odgovor na brzo pogoršanje slobode medija od početka protesta širom zemlje u Iranu nakon smrti Mahse Aminija 16. septembra Reporteri bez granica (RSF) pokrenuli su novi iranski Media Help Desk, u saradnji s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi.

Naglasak će biti stavljen na pružanje podrške novinarima i medijima koji su suočeni s rizicima izvještavanja o događajima u zemlji. Iranski novinari hrabro izvještavaju o razvoju događaja u sve složenijem okruženju, iako su izloženi sve većim rizicima.

– RSF nastoji pomoći u odgovorima na te rizike osiguravajući novinarima i medijima alate i podršku potrebnu za što sigurnije obavljanje posla. Njihova sposobnost da nastave s izvještavanjem je ključna za informiranje iranske i međunarodne javnosti – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

S punim kapacitetom za farsi jezik, RSF-ov Iran Media Help Desk će novinarima u opasnosti pružiti digitalnu sigurnosnu podršku, uključujući brzo pružanje VPN-ova i pomoći će medijskim kućama da zaobiđu cenzuru stvaranjem duplih stranica kroz RSF-ov projekt Collateral Freedom.

Preko Help Deska, RSF će osigurati hitnu podršku iranskim medijima unutar i izvan zemlje, te će razviti daljnje alate za objavljivanje na farsi jeziku.

Iranski novinari i mediji kojima je potrebna pomoć mogu sigurno kontaktirati Help Desk putem [email protected] ili [email protected]. Help Desk može pružiti “sve na jednom mjestu” za povezivanje s drugim odjelima RSF-a za obradu zahtjeva koji se odnose na druga područja potrebe, kao što je služba za pomoć ili pravni tim.

RSF će razviti prilagođeni digitalni sigurnosni vodič za Iran koji će se prevesti na farsi i distribuirati mrežama iranskih novinara. RSF će također razviti aktivnosti parničenja za dobrobit iranskih novinara i redakcija.

Iran je rangiran na 178. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu.

Izvor: RSF

About The Author