RSE i CPJ pozivaju na hitno oslobađanje novinarke zatvorene u Rusiji

CPJ je nazvao optužbe protiv Kurmasheve “lažnim” i pozvao ruske vlasti da je odmah oslobode

RSE i CPJ pozivaju na hitno oslobađanje novinarke zatvorene u Rusiji
Foto: Safejournalists.net

Radio Slobodna Evropa i Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvali su na hitno oslobađanje novinarke RSE-a Alsu Kurmasheve, koja je bila zatočena u Kazanu u Rusiji, dok je čekala povrat pasoša.

Kurmasheva je uhapšena 18. oktobra i optužena da se nije registrirala kao strani agent, optužba za koju je zaprijećena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Kurmasheva, praška novinarka tatarsko-baškirskog servisa RSE-a koja ima dvojno državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, otputovala je u Rusiju zbog hitne situacije u porodici.

Privremeno je zadržana dok je čekala povratni let 2. juna na aerodromu Kazan, gdje su joj oduzeti američki i ruski pasoš i od tada nije mogla napustiti Rusiju.

Prvobitno je kažnjena jer nije registrirala američki pasoš ruskim vlastima. Kurmasheva je čekala da joj se vrate pasoše kada je 18. oktobra objavljena nova optužba.

– Alsu je vrlo cijenjena kolegica, predana supruga i majka dvoje djece. Treba je pustiti kako bi se odmah mogla vratiti svojoj porodici – rekao je vršitelj dužnosti predsjednika RSE-a Jeffrey Gedmin.

CPJ je nazvao optužbe protiv Kurmasheve “lažnim” i pozvao ruske vlasti da je odmah oslobode. Izrazili su zabrinutost zbog pritvaranja novinarke i lažnih optužbi i poziva ruske vlasti da je odmah oslobode i odbace sve optužbe protiv nje.

Od 2012. godine Rusija koristi svoje takozvane zakone o “stranim agentima” za označavanje i kažnjavanje kritičara vladine politike. Također se sve više koristi za zatvaranje civilnog društva i medijskih grupa u Rusiji otkako je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Zakon dopušta vlastima da neprofitne organizacije označe kao “strane agente” ako primaju sredstva iz inostranstva i ako se bave političkim aktivnostima.

Kurmasheva je druga američka novinarka koju Rusija drži nakon što je u martu ove godine pod optužbom za špijunažu uhapšen reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich.

Izvor: RSE

About The Author