Prijedlozi protiv SLAPP-a zahtijevaju ambiciozniji pristup

Vlada Malte pozvana da poduzme korake kako bi ispunila međunarodne obaveze u vezi s ljudskim pravima i zaštitila sigurno medijsko okruženje

Prijedlozi protiv SLAPP-a zahtijevaju ambiciozniji pristup
Foto: Media.ba

Malta je zemlja s najvećim brojem strateških parnica protiv učešća javnosti (SLAPP) po glavi stanovnika u Evropskoj uniji. Zabrinjavajući statistički podaci u kombinaciji s tekućom potragom za potpunom pravdom za Daphne Caruana Galizia trebali bi potaknuti Maltu da pokaže posebnu predanost donošenju sveobuhvatnog zakonodavstva za zaštitu javnih nadzornika od zlonamjernih tužbi i postavi primjer drugim zemljama.

Article 19 Evropa, Odbor za zaštitu novinara (CPJ), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ) i Reporteri bez granica (RSF) komentirali su prijedloge koji se odnose na SLAPP-ove, a koje je ponudio Odbora stručnjaka za medije osnovan od Vlade Malte kao realizaciju preporuka javne istrage o ubistvu novinarke Daphne Caruana Galizia.

Iako su pozdravili napredak u razvoju prijedloga Odbora koji se odnose na izvršenje presuda u trećim zemljama, organizacije su primijetile da im nedostaje odgovarajući okvir za sprječavanje SLAPP-ova.

– Predložene izmjene i dopune ograničene su na zakon o kleveti i uvredi. Ovaj uski opseg ne osigurava potrebnu zaštitu prava na učešće javnosti koje bi trebalo biti ključna značajka svakog učinkovitog anti-SLAPP mehanizma – navode.

Nadalje, nejasna definicija SLAPP tužbi za klevetu kao “očigledno neutemeljenih” isključila bi tužbe koje nose obilježja SLAPP-ova, ali možda ne potpadaju pod ovu kategoriju.

Pozvali su Odbor da potakne Vladu da poduzme daljnje korake kako bi ispunila svoje međunarodne obaveze u vezi s ljudskim pravima i u potpunosti zaštitila i promovirala sigurno medijsko okruženje na Malti.

Predlažu, između ostaloga, uvođenje samostalnog sveobuhvatnog zakona protiv SLAPP-a, revidiranje predložene definicije “očigledno neutemeljenog” te uvođenje mehanizam razrješenja prije nastavka rasprave i utvrđivanja osnovanosti tužbenog zahtjeva.

Izvor: EFJ

About The Author