Prijedlog budžeta SAD-a predviđa povećano finansiranje za podršku medijima

Američki kongresmeni izrazili zabrinutost trendom povećanja prijetnji novinarima u BiH i u Srbiji

Prijedlog budžeta SAD-a predviđa povećano finansiranje za podršku medijima

Američki State Department objavio je Izvještaj o ljudskim pravima u svijetu 2021. godinu u kojem je predstavljeno i stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini uključujući i stanje u oblasti slobode izražavanja i medija.

Kako je navedeno zakoni u Bosni i Hercegovini predviđaju slobodu izražavanja, uključujući i medije, ali je poštivanje tog prava ostalo slabo tokom cijele prošle godine. Nasilje, zastrašivanje, uznemiravanje i prijetnje, uključujući prijetnje smrću, protiv novinara i medijskih kuća nastavljeni su tokom godine.

Izvještaj navodi da, nedostatak transparentnosti u vlasništvu nad medijima i dalje predstavlja problem, posebno u online medijima. Za mnoge televizijske i novinske kuće samo informacije o nominalnom vlasništvu su dostupne.

Kako je rečeno, nastavak nepravilne primjene zakona o kleveti uzrokovao je direktan pritisak na novinare i medije koji je ugrozio novinarsko pravo na slobodu izražavanja, pa je zabilježeno i povećanje broja takozvanih SLAPP-ova (strateških tužbi protiv učešća javnosti) te su enormno visoki zahtjevi za naknadu štete bili usmjereni na podrivanje finansijske stabilnosti medija.

Američki senatori Komisije za vanjske poslove boravili su u posjeti Bosni i Hercegovini netom nakon objave ovog izvještaja kada su posebno istaknuli zabrinutost zbog porasta prijetnji novinarima.

Senator Chris Murphy potvrdio je da je dio njihovog sastanka s predstavnicima civilnog društva bio posvećen stanju medijima te je kazao da je i tada izrazio zabrinutost trendom povećanja prijetnji novinarima u BiH i u Srbiji.

– Nema sumnje da vlasti moraju te prijetnje ozbiljnije shvatati. Ni jednom novinaru ne smije sigurnost biti ugrožena jer izvještavaju o istini. Brine nas i pitanje nezavisnosti medija. U zdravim demokratijama postoje nezavisni mediji – podvukao je.

Podsjetio je i da u SAD-u postoje stranački mediji i medijske kuće koje favoriziraju republikance ili demokrate, ali oni nemaju medije koje direktno vode ili su njihovi vlasnici politički entiteti. Čime je jasno ukazano na potrebu definiranja zakona o transparentnosti vlasništva medija u BiH.

– Odlazim odavde uvjereniji nego ikada da SAD mora podržati objektivne, nezavisne medije koji zasnivaju priče na činjenicama na Balkanu i širom svijeta. Imamo više kapaciteta da to uradimo. Prijedlog budžeta je pred Kongresom i on predviđa povećano finansiranje s ciljem podrške nezavisnim medijima u cijelom regionu – poručio je.

Senatorica Jeanne Shaheen smatra da je izazov za SAD i cijeli svijet predstavljaju namjerne dezinformacije i nastojanja da se manipulira i mijenjaju činjenice kada se obraćaju građanima.

– To je problem koji se treba riješiti ne samo kroz medije nego i preko naših građana koji korite te medije da im pomognemo da znaju šta je vjerodostojno, a šta nije – zaključila je.

State Departent u opširnom izvještaju navodi da je nastavljen politički i finansijski pritisak na medije te da negativni ekonomski učinci pandemije dodatno narušavaju finansijsku stabilnost medija širom zemlje, često ih prisiljavajući da smanjuju svoje poslovanje i budu ranjiviji na vanjski pritisak.

About The Author