Papa zahvalio novinarima što su pomogli u razotkrivanju seksualnih skandala unutar Crkve

Skandali seksualnog zlostavljanja dospjeli su na naslovnice 2002. godine kada je američki dnevnik The Boston Globe napisao niz članaka u kojima je razotkrio obrazac zlostavljanja maloljetnika

Papa zahvalio novinarima što su pomogli u razotkrivanju seksualnih skandala unutar Crkve

Papa Franjo zahvalio je novinarima što su pomogli u otkrivanju skandala o seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno pokušala zataškati.

Pohvalio je ono što je nazvao “misijom” novinarstva i rekao da je od vitalnog značaja da novinari izađu iz svojih redakcija i otkriju što se događa u vanjskom svijetu kako bi se suprotstavili dezinformacijama koje se često nalaze na internetu.

– Zahvaljujem vam za ono što nam govorite o tome što nije u redu u Crkvi, što ste nam pomogli da to ne gurnemo pod tepih i za glas koji ste dali žrtvama zlostavljanja – rekao je Papa.

Papa Franjo je govorio na svečanosti u čast dvoje dopisnika – Philipa Pullelle iz Reutersa i Valentine Alazraki iz meksičke Noticieros Televise – za njihove duge karijere koje su proveli izvještavajući iz Vatikana.

Franjo je kazao da novinari imaju misiju “objasniti svijet, učiniti ga manje nejasnim, učiniti da ga se oni koji u njemu žive manje plaše”.

Skandali seksualnog zlostavljanja dospjeli su na naslovnice 2002. godine, kada je američki dnevnik The Boston Globe napisao niz članaka u kojima je razotkrio obrazac zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika i raširenu kulturu skrivanja tih nedjela unutar Crkve.

Od tada, skandali su potresli Crkvu u bezbroj zemalja, posljednji put u Francuskoj gdje je velika istraga u oktobru otkrila da su francuski svećenici seksualno zlostavljali više od 200.000 djece u posljednjih 70 godina.

Kritičari su optužili papu Franju da je presporo reagirao na skandale nakon što je postao papa 2013. godine i da je vjerovao na riječ svojim kolegama sveštenstva u odnosu na riječi žrtava zlostavljanja.

No, 2018. godine pokušao je riješiti greške iz prošlosti, javno je priznao da je pogriješio u slučaju u Čileu te obećao da Crkva više nikada neće nastojati prikriti takva nedjela. Godine 2019. pozvao je na “potpunu bitku” protiv zločina koje treba “izbrisati s lica zemlje”.

Izvor: Reuters

About The Author