Opasne namjere inicijative “Prava i slobode”

Ukoliko se zaraze koronavirusom pohrliti će u bolnice, tražeći pomoć i ne propitujući sastav lijekova. Plačući će moliti da im znanstvene spoznaje spase život dok su tuđi lako spremni ugroziti

Opasne namjere inicijative “Prava i slobode”

Prije dva tjedna, u trenutku pisanja teksta o lažnim čuvarima slobode, nismo mogli ni predvidjeti da će ti isti preziratelji znanosti, ženskih i manjinskih prava otići i korak dalje. Činilo se tada, naime, da je njihovo djelovanje pa i puko postojanje već ionako, samo po sebi, uvreda zdravog razuma i morala dostojnog ljudskosti te da nema mnogo prostora za daljnje nazadovanje. Ali čovjek uči dok je živ.

Riječ je o udrugama i inicijativama koje, glumeći i pretvarajući se da im je stalo do obrane ljudskih prava i sloboda, vrlo agresivno napadaju građansko društvo s jasnom namjerom razaranja posljednjih preživjelih ostataka kritičkog mišljenja. Jedna od u tekstu spomenutih inicijativa, tipičnog imena koje kod neiskusnih promatrača lako može ostaviti pogrešan dojam kako je riječ o borcima za vrijednosti humanizma, inicijativa “Prava i slobode”, ovih je dana na svojoj službenoj Facebook stranici objavila poziv takozvanim “probuđenim dobrovoljnim darivateljima krvi”. Povod ovom sramotnom i utuživom pozivu bila je najnovija odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. novembra, kojom se uvodi obavezno testiranje na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, zaposlenika državnih i javnih službi, Oružanih snaga te zračnih luka, trgovačkih društava i ustanova čiji je osnivač RH ili jedinice lokalne samouprave, ali i stranki, korisnika njihovih usluga koje dolaze u službene prostorije. Tako od 16. novembra više neće biti moguće stupiti u službene prostorije bez potvrde o cijepljenju, liječničkog uvjerenja o prebolijevanju bolesti COVID-19 ili negativnog testa na koronavirus učinjenog najmanje dva puta tjedno.

Nepovoljna situacija

Ove mjere koje se primjenjuju u gotovo svim zemljama Europske unije, u Hrvatskoj su proglašene u zadnji čas, u trenutku suočavanja sa šest do sedam hiljada novih slučajeva zaraze svakog dana i gotovo četrdeset hiljada trenutno aktivnih slučajeva (točno 39.995 na dan 13. novembra 2021.) dok je, istovremeno, u svijetu pandemija usmrtila više od pet milijuna ljudi. U ovako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, inicijativa “Prava i slobode” organizira “Festival slobode” kojim pokušava uvjeriti kako COVID-19 zapravo ne postoji, da “genocidno i zločinačko cjepivo bazirano na ubijenoj djeci” (riječi Vilima Karlovića) šteti našem zdravlju više od koronavirusa i da su epidemiološke mjere izmišljene radi kontroliranja i “porobljavanja stanovništva”.

Ovim najnovijim pozivom “probuđenim dobrovoljnim darivateljima krvi” učinili su korak iza kojeg njihovo djelovanje više nije moguće kvalificirati tek uobičajenim manipulatorskim obmanjivanjem lakovjernih, nego poticanjem na vrlo ozbiljno kazneno djelo. Izrazom “probuđeni” samodopadno podilaze onim pojedincima koji svojim najvećim postignućem drže to što nisu impresionirani znanstvenim spoznajama, ali zato jesu besmislenim “teorijama zavjere”. Ono što u pozivu slijedi nije moguće protumačiti nikako drugačije doli ozbiljnom prijetnjom sigurnosti ljudskih života izravnim pokušajem destabilizacije zdravstvenog sustava koji se u jednom segmentu pružanja zdravstvenih usluga oslanja na plemenitost i nesebičnost dobrovoljnih darivatelja krvi. Posve neprikriveno, izravno pozivaju na akciju koja bi, u slučaju uspješnog odaziva, za posljedicu imala smrt bolesnika čiji životi ovise o primanju donirane krvi pa im, u njenom nedostatku, ne bi bilo moguće pružiti hitnu pomoć transfuzijom. Riječ je o svjesnoj namjeri bešćutnog dovođenja u smrtnu opasnost većeg broja ljudi što zahtijeva trenutnu reakciju nadležnih državnih službi. U pozivu “probuđenima”, naime, kažu: “Vrijeme je i za naš doprinos zaustavljanju ovog genocidnog i nakaradnog zdravstvenog sustava. Tko je voljan sudjelovati u akciji bojkotiranja dobrovoljnog darivanja krvi dok god se ne ukinu zdravstvene propusnice i dok ne započne liječenje oboljelih sa sigurnim i učinkovitim lijekovima, neka se javi na email adresu stop_genocidu@protonmail.com”.

U nastavku pozivaju “probuđene” da kreiraju jednokratne e-mail adrese na koje će im, u ponedjeljak 15. novembra oko sedam sati ujutro, inicijativa “Prava i slobode” poslati poruku. Ideja je da primljenu poruku, svi zajedno i gotovo istovremeno, pošalju nadležnim institucijama od Vlade RH, pučke pravobraniteljice i Nacionalnog stožera do Odbora za Ustav, zatrpavajući njihove elektronske poštanske pretince hiljadama mailova. Na kraju ponosno ističu kako će nadležnim institucijama “preostati samo kontrola štete” te pozivaju pristaše da se odazovu u što većem broju “za boljitak svih građana Republike Hrvatske”. Nije, doduše, sasvim jasno odnosi li se ovaj obećani boljitak “svih građana Republike Hrvatske” i na one građane Republike Hrvatske kojima je, primjerice, zbog prometne nesreće, gubitka krvi tijekom poroda ili neke druge okolnosti, krv dobrovoljnih darivatelja neophodno potrebna ili oni nisu obuhvaćeni obećanim “boljitkom svih”.

O dostojanstvu ovih anđela smrti mnogo govori još jedan detalj. Zanimljivo je, naime, iako ne i neočekivano, kako nisu pozvali na bojkot primanja krvi dobrovoljnih darivatelja u situacijama kad je njima osobno takva pomoć potrebna, nego svoj “plemeniti” naum uvijek iznova pokušavaju realizirati prijetnjom (i ne samo prijetnjom) nevinim ljudima. To su ti hrabri i časni borci što svakodnevno riskiraju živote da bi obranili “prava i slobode” kako to, gladeći svoj ego, vole reći. Zapravo je riječ o onom posljednjem sloju ljudske truleži s dna blatne jame koji je, uz to što je najočitiji izraz manjka svake sućutne ljudskosti, ujedno i školski primjer licemjerja. Za razliku od neonacističkih grupacija koje sirovo i otvoreno priznaju svoje nacionalističke, rasističke i antisemitske porive, ove su prokršćanske udruge i inicijative, kao najbolji učenici vječno inspirirajuće Katoličke crkve, savladale lekciju kako pod plaštem navodne borbe za ljudska prava i slobode oduzeti čovjeku svako pravo i učiniti ga robom vlastite lakovjernosti.

Na kraju krajeva, isti ti će, ukoliko se zaraze koronavirusom pohrliti u bolnice tražeći pomoć od liječnika ne propitujući sastav lijekova niti tehnologiju rada respiratora. Plačući će moliti da im znanstvene spoznaje spase život dok su tuđi tako lako spremni ugroziti.

About The Author