Ono što Bakir i Fahro misle, to Čampara i Arnaut govore

U nedostatku boljih rješenja, najjača i jedna od najslabijih bošnjačkih stranaka udružile su snage, ne bi li nekako spasile državu. Državi su se od tog saveza – sasijekle noge

Ono što Bakir i Fahro misle, to Čampara i Arnaut govore
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

Jedna savremena bošnjačka poslovica – taze ispod čekića – kaže: politika je umijeće nedosljednosti. Boljeg dokaza za valjanost ove vesele tvrdnje od novouspostavljene koalicije između Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost nema. Šta su sve Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović govorili jedan o drugom, to već ima antologijske obrise, da bi na kraju u zamornom postizbornom finalu resetovali odnose. Ruku na srce, Radončić je bio tradicionalno brutalniji, ali sve je završeno na obostrano zadovoljstvo, Bakir je konačno, samoprijekornim radom, stekao naklonost Avaza, a Fahro je također nekim misterioznim metodama odjednom opet omilio Bošnjacima. I sve to u interesu države.

Stvari, naravno, ni izbliza nisu tako jednostavne. Mjeseci i godine sistematskog i strastvenog neprijateljstva ne mogu se izbrisati pritiskom na reset tipku, pa je light nivo sukoba nastavljen preko nižerangiranih stranačkih funkcionera. Prvo je već sklopljeni dogovor u sumnju doveo Aljoša Čampara iz SDA, izjavom da se ne može pomiriti s novouspostavljenim odnosom snaga jer previše cijeni gospodina Izetbegovića. Teško je zaboraviti sve one gadosti koje je Radončić izrekao ili preko svojih medija napisao o prvom u Bošnjaka. U politici, naravno, ništa nije slučajno, znamo i vertikalnu i horizontalnu strukturu naših stranaka, pa se ovo s mnogo uvjerljivosti može tumačiti kao nova poruka Izetbegovića Radončiću: „Sve je relativno, moj Fahro. Još ćemo te malo držati na ledu.“ Utuk na utuk uslijedio je vrlo brzo, čim je prošao jedan mirni, mrljavi vikend tokom kojeg čak ni Milorad Dodik nije zaprijetio raspadom vještačke tvorevine Bosne i Hercegovine. Čampari je odgovorio relativno adekvatan stranački nivo, Damir Arnaut, izjavom da SBB čini fatalnu grešku ako uđe u vlast sa SDA. U prevodu – jesmo mali, al’ smo dobri tehničari. Bez nas ne možete ništa.

Ovo, dakle, postaje sve uzbudljivije. I Izetbegović i Radončić pozivaju se na državne interese. Ništa pohvalnije od toga, država nam je stvarno ugrožena i nikad upitnik nad njenim postojanjem nije bio izraženiji kao posljednjih mjeseci, što izgleda vide i razumiju svi osim dvije trećine BH bloka. Ali kad SDA i SBB krenu udruženim snagama u borbu za državu, uvijek se na kraju nekako pokolju oko miliona. Naravno, pri tome valja imati na umu da je svaka borba za novac i resurse u  suštini antidržavna. Pokazao je to posljednji primjer preglasavanja u Vladi Federacije BiH. SDA se požalila da su je SBB i HDZ preglasali, zbog čega je federalni premijer Fadil Novalić prekinuo sjednicu. U suštini, kada se sve razabralo – posvađali su se oko kontrole nad tokovima novca.

Vlast u Bosni i Hercegovini još nije konstituirana, a problemi koje taj proces prate tako su složeni da se ne možemo nadati ničem dobrom. Sa zebnjom tek konstatiramo: s one tamo strane, na državu kidišu jake snage, riječ je o ozbiljnim, udruženim i dobro organiziranim elementima. S ove vamo strane – tradicionalni haos, udružen s neprepoznavanjem prioriteta.

___________________________

Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenostiti tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author