Novinarku Al Jazeere ubila izraelska vojska na Zapadnoj obali

Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je njezinu smrt te reklo da je drugi reporter, Ali Samodi, ranjen

Novinarku Al Jazeere ubila izraelska vojska na Zapadnoj obali

 

Novinarka Al Jazeere poginula je u pucnjavi izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je katarski informativni kanal, no vojska kaže da su je možda pogodili Palestinci boreći se s vojnicima.

Palestinski dužnosnik rekao je da su Širin Abu Akleh “ubile” izraelske snage dok je izvješćivala o raciji u gradu Dženinu, u kojemu su se proteklih tjedana intenzivirale racije i nasilje se pojačalo.

Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je njezinu smrt te reklo da je drugi reporter, Ali Samodi, ranjen.

Vojska je u saopćenju rekla da su vojnici uzvratili nakon što su se našli pod “snažnom vatrom” te da je “moguće, sada se istražuje, da su reporteri pogođeni – vjerojatno mecima koje su ispalili palestinski naoružani napadači”, stoji u saopćenju.

Novinarka (51) je izvještavala o napadu izraelske vojske na izbjeglički kamp u Jeninu kada je pogođena jednim metkom u lice, iako je nosila novinarski prsluk.

Al Jazeera je u saopćenju rekla da je Abu Akleh “hladnokrvno ubijena” i pozvala međunarodnu zajednicu da smatra izraelske snage odgovornim.

Američka kongresmenka Rashida Tlaib pozvala je američku vladu da istraži ubistvo novinarke, rekavši da Washington ne bi trebao dopustiti da istragu vode “isti ljudi koji su počinili te ratne zločine”, misleći na Izrael.

– Moramo sami istražiti ubistvo američke državljanke. Neko ko je bio vani kao čuvar istine i koji je radio svoj posao ubijen je od strane apartheidske vlade koju nastavljamo finansirati uz bezuvjetnu pomoć – kazala je Taib.

Udruženje arapskih i bliskoistočnih novinara pozvalo je na “transparentnu i nezavisnu istragu o akcijama koje su dovele” do ubistva novinarke, ističući da počinitelji moraju odgovarati.

– Novinari širom svijeta se sve više napadaju. Shireenina smrt podsjetnik je na opasnosti s kojima se suočavaju pokušavajući razotkriti istinu. Njezina hrabrost i odlučnost da izvijesti palestinsku priču odaje je priznanje našoj profesiji – naveli su u saopćenju.

Palestinski zagovornici prava u Sjedinjenim Američkim Državama pozvali su administraciju predsjednika SAD-a Joea Bidena da zahtijeva nezavisnu istragu o ubistvu Abu Akleha, rekavši da Izraelu ne bi trebalo dopustiti da sam istražuje.

Ahmad Abuznaid, izvršni direktor američke kampanje za palestinska prava, rekao je da su pozivi na istrage “prazne geste” ako se istraga želi prepustiti Izraelu.

– Ne možete tražiti od Izraelaca da sami sebe istraže kada su kršili ljudska prava više od 70 godina i očekivati ​​od njih da dođu do drugačijeg rezultata do kojeg su dolazili nakon svih ovih desetljeća – rekao je Abuznaid.

Prvobitna istraga izraelske vojske pokazala je da je Abu Akleh bila oko 150 metara udaljena od izraelskih snaga kada je smrtno stradala, objavio je izraelski dnevnik Haaretz. Metak promjera 5,56 milimetara ispaljen je iz puške M16, rekao je Haaretz.

Prema istrazi, “još uvijek je nejasno” je li Akleh ubijena od izraelske vatre ili “palestinskih naoružanih napadača”, navodi se.

Palestinski dužnosnici i Al Jazeera Media Network insistiraju da su na Abu Akleh upucale izraelske snage, a drugi novinari koji su bili na mjestu događaja također kažu da je na nju pucala izraelska vatra.

Oko 200 Palestinaca okupilo se na protestu protiv ubistva Abu Akleha u Haifi i Nazaretu na sjeveru, javili su lokalni mediji.

Mašući palestinskim zastavama, uzvikivali su slogane osuđujući ubistvo novinarke i držali su natpise na kojima je pisalo: “Poruka Shireen Abu Akleha neće pasti”.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki opisala je Abu Akleha kao “legendu izvještavanja”. U nizu tweetova pozvala je na hitnu i temeljitu istragu i punu odgovornost jer je „njena smrt tragičan gubitak i uvreda za slobodu medija u cijelom svijetu“.

Izvor: Al Jazeera

 

About The Author