Novak i 11 zmajeva

Na BN Televiziji njeguju sistematsku ignoranciju tema važnih za BiH kao državu. Hayat TV u kontinuitetu kvalitetno pokriva teme koje propituju odnos BiH i svijeta TV Hayat                                                         […]

Novak i 11 zmajeva

Na BN Televiziji njeguju sistematsku ignoranciju tema važnih za BiH kao državu. Hayat TV u kontinuitetu kvalitetno pokriva teme koje propituju odnos BiH i svijeta

TV Hayat                                                                                                    10. oktobar 2014.

Urednik: Tomislav Đurić

O izborima premalo             

Vijesti u 7 počele su prilogom koji se tiče sukoba u Veterinarskoj stanici Sarajevo. Sukob se odvijao između radnika i zaštitara stanice  zbog insistiranja radnika na smjeni direktora jer im plate kasne. Prilog je profesionalno urađen, a jedina mana bila je najava urednika i voditelja Vijesti u 7, Tomislava Đurića, koji je rekao za resornog kantonalnog ministra Emira Hrenovicu kako nikom nije bio od pomoći te da je mandat proveo mijenjajući stranačke fotelje. Naime, pomoć u trenutku dešavanja bunta radnika i nije mogla biti pružena, a mijenjanje stranaka s temom nema nikakve veze.

Drugi prilog ticao se obustave poticaja ovčarima iz Srednjobosanskog kantona. Prilog je urađen prosječno. Zastupljene su sve strane, ali sam razlog obustave poticaja nije do kraja pojašnjen.

Ono što je pozitivno kod Vijesti u 7 i što imaju gotovo u kontinuitetu jesu pitanja o odnosima BiH i svijeta, a ovog puta prilog te vrste ticao se Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, koji je negativan. Kao razlog tome navedena je izjava iz Vanjskotrgovinske komore BiH kojom se tvrdi da je to napad na bh. privredu te da je cilj povećati uvoz u BiH. Bez zdrave euroskepse nema ni zdravog ulaska u EU pa je prilog dobro intoniran, a zastupljene su sve strane o kojima je bilo riječi.

Tek četvrti i peti prilog ticali su se direktno izbora i to iz perspektive nevladinog sektora.

Predstavnici političke inicijative M1 govorili su o svojim aktivnostima na animiranju mladih da izađu na izbore, a rečeno nam je da Udruženje građana “Zašto ne” i Transparency International informišu građane o kandidatima izbora.

Sljedeći prilog ticao se izbora indirektno, jer iako ne govori direktno o izborima, mogao je negativno utjecati na popularnost pojedinih izbornih kandidata. Radilo se o istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo o neprijavljenoj imovini političara. Prilog je urađen profesionalno.

Imali smo priliku vidjeti i prilog o tome da je u tri sarajevske osnovne škole ugrađen videonadzor. Jedini kompetentan sagovornik bio je Nermin Pećanac, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a opravdanje za drugog sagovornika, Ismira Jusku, vijećnika u Općini Centar, ostalo je nejasno. Nije jasna njegova uloga u događaju. Nije bilo nijedne izjave roditelja djece koja pohađaju te škole kao ni uposlenika škola. Nismo saznali ništa ni o kriteriju za odabir ovih škola.

Od tema iz regije bila je prisutna samo jedna vijest, ali jako bitna – ona o Britancu umrlom u Skoplju, koji je, moguće, bio zaražen virusom ebole.

Od tema iz svijeta, urednički rad se ticao odabira tema i prevoda. I jedno i drugo dobro je izvedeno: Isil, dodjela Nobela za mir, demonstracije u Hong Kongu te ulazak euroskeptika u britanski Parlament.

Kod privatnih televizija, a pogotovo u njihovim informativnim programima, postoji hronični nedostatak vijesti iz kulture te je za pohvaliti prilog o novoj sezoni u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

O sportu, samo Đurićev pozdrav reprezentaciji BiH u Walesu: “Sretno!”, što je, s obzirom na važnost događaja, premalo.

PLUS DANA:

Prilog o Izvještaju Evropske komisije o poziciji BiH na putu EU integracija.

MINUS DANA:

Prilog o videonadzoru u tri sarajevske osnovne škole u kojem je prostor dat političarima umjesto uposlenicima škola i roditeljima polaznika tih škola.

 

BN TV                                                                                                          10. oktobar 2014.

Urednik: Slobodan Durmanović

Bosne ni za lijeka

Dnevnik 2 BN Televizije počeo je prilogom o obilježavanju 19 godina od stradanja Srba u selima zapadne Krajine. Prilog je urađen korektno, ali minus mu daje voditeljica s navođenjem zločinaca, a to su pripadnici Hrvatske vojske, “takozvane Armije BiH” i HVO-a. Kvalifikativ “takozvana” bespotrebno iznosi negativan vrijednosni sud o Armiji RBiH koja se uistinu tako zvala. Radilo se o voditeljicinom kritizerstvu i moraliziranju, čemu nema mjesta u prezentiranju vijesti.

Dnevnik je nastavljen prilogom o produžetku pritvora uhapšenima u akciji Meso. Prilog je urađen korektno i razložno visoko pozicioniran.

Za razliku od Vijesti u 7, ovdje smo imali čak pet priloga koji se tiču direktno izbora. Četiri su urađena profesionalno, što je pomak nabolje s obzirom na tendencioznost BN TV-a u korist opozicije. Mana je, pak, činjenica da se gotovo isključivo zadržavaju na dvije vodeće partije u RS-u: SNSD-u i SDS-u. Jedan prilog je urađen ipak loše i on će biti naveden kao minus dana. Kao propust treba navesti i činjenicu da u prilogu koji se ticao TV duela dvojice kandidata za predsjednika RS-a nisu uzimane izjave od analitičara niti od građana.

Tri su se priloga indirektno ticala izbora, a jedan je nedopustivo neprofesionalan. U Banjaluci je otkriven spomenik Stefanu Nemanji. Patrijarh Irinej razgovarao je tim povodom s Dodikom. I šta? Svaki spomenik važno je osmotriti i s obzirom na njegov značaj za memorijalnu kulturu, ali i osvijetliti njegovu estetsku dimenziju, čega nije bilo.

Za razliku od Vijesti u 7, ovdje nije bilo riječi o Izvještaju Evropske komisije o BiH, ali zato jest o Izvještaju o Srbiji. Šizofreno je da se o istoj temi važna vijest iz svoje zemlje ignoriše a iz susjedne prezentira.

Izbor vijesti iz svijeta isti je kao u slučaju Vijesti u 7 s dodatkom vijesti iz Ukrajine.

Bh. fudbalska reprezentacija je prešućena, ali nije uspjeh Novaka Đokovića, što je, također, velika greška.

PLUS DANA:

Prilog o pucnjavi u Zvorniku povodom uklanjanja predizbornih plakata. Urađen je profesionalno i opravdano izražava zabrinutost i skreće pažnju na mogućnosti većeg nasilja povodom izbora.

MINUS DANA:

Prilog o kritici SNSD-a na račun kampanje SDS-a kako je ona, tobože, replika kampanje SNS-a iz Srbije. Prilog je infantilno pravdanje SDS-ovaca na način osnovnoškolca koji pravda ljubav prema Spidermanu iako njegov drug govori da je Batman bolji.

KOMPARATIVNA ANALIZA

Ono što je obrađeno u obje informativne emisije obrađeno je bez naročitih propusta izuzev onoga što je navedeno kao minus dana. I u jednoj i u drugoj moglo je biti kvalitetnijeg odabira tema, s tim što u slučaju BN TV-a postoji izrazita ignorancija tema važnih za BiH kao državu te ignorancija potencijalnih i stvarnih gledatelja koji nisu srpski nacionalisti.

(U srijedu,  15. oktobra, čitajte analizu Nidžare Ahmetašević: BHT i FTV)

About The Author