New York Times vratio nagrade koje je dobio za podcast o takozvanoj Islamskoj državi

Kanadski i američki dužnosnici tvrde da je Chaudhry fabulist koji nikada nije putovao u Siriju i koji je izmišljao priče

New York Times vratio nagrade koje je dobio za podcast o takozvanoj Islamskoj državi

New York Times vratio je jednu nagradu i povukao još jednu nakon što je u svom podcastu o takozvanoj grupi Islamska država otkrio neslaganja. Nakon dvomjesečne istrage, novine su saopćile da podcast, Caliphate, nije ispunio svoje uredničke standarde.

U seriji iz 2018. godine Shehroze Chaudhry, koji je bio jedna od centralnih figura u seriji, tvrdi da je putovao u Siriju i pridružio se Islamskoj državi. No, Times je u petak saopćio da je otkrio “lažna prikazivanja” njegove upletenosti u grupu.

Kao rezultat toga, vratio je nagradu Peabody za podcast, a The Overseas Press Club rekao je da je također ukinuo nagradu Lowell Thomas dodijeljenu producentima emisije.

Izvršni urednik Timesa Dean Basquet rekao je u petak u podcastu da za “taj neuspjeh nije kriv niti jedan novinar. Mislim da je to institucionalni propust”.

Voditeljica podcasta Rukmini Callimachi – četverostruka finalistica za Pulitzerovu nagradu – preraspoređena je s dužnosti pokrivanja priča o terorizmu. U izjavi na Twitteru Callimachi je izvinila zbog “onoga što smo propustili i što smo pogriješili”.

List je započeo s pregledom podcasta Califat nakon što je kanadska policija u septembru uhapsila Chaudhryja rođenog u Pakistanu i optužila ga za lažne terorističke aktivnosti.

Kanadska televizija CBC upotrijebila je njegovo navodno ime IS-a, Abu Huzaifa al-Kanadi, u izvještaju iz 2017. godine, u kojem je opisao vezivanje muškarca kao dio svojih dužnosti za nasilnu islamsku grupu, ali je rekao da nikada nikoga nije ubio.

Rasprava o njemu dogodila se u kanadskom Donjem domu, kada je opozicija tražila objašnjenje zašto mu je dopušteno da i dalje živi u zemlji.

Zatim je 2018. godine New York Times emitirao intervju s Chaudhryjem na podcastu Califat, u kojem je on tvrdio da je ubijao ljude za takozvanu Islamsku državu. No, nakon svoje najnovije interne istrage Times je rekao da nije našao “nikakvu potvrdu” da je počinio zločine koje je opisao.

Rečeno je da je jedna fotografija objavljena na njegovim društvenim mrežama, koja ga navodno prikazuje u Siriji, kopija široko dostupne vijesti, koju je objavila ruska novinska agencija Tass. Ostale slike sirijski su antiratni aktivisti objavili na Twitteru godinama prije njegove tvrdnje.

Prema Timesu, kanadski i američki dužnosnici rekli su kako su uvjereni da je Chaudhry fabulist koji nikada nije putovao u Siriju i koji je izmišljao priče. Chaudhry, koji radi u porodičnom restoranu u Oakvilleu blizu Toronta, nije javno komentirao optužbu protiv njega.

Njegov advokat rekao je za New York Times da Chaudhry nije kriv i da će osporiti optužbu za “lažnu terorističku aktivnost” za koju je predviđena kazna do pet godina.

Izvor: BBC

About The Author