Nedjelja bez kupanja

NOVA BLOG PRIČA

Nedjelja bez kupanja
Foto: Analiziraj.ba

Mala zajednica na jugu države ima taj peh da joj je priroda dala obilje vode, ali ne i sposobnost da iskoristi taj blagoslov. Stoga im uživanje u letu kvare restrikcije i suše, nekada i do duboko u jesen.

Nadležni kažu: mreža je preduga, previše potrošača, izdašnost izvora se prepolovi tokom suše. Što bi se reklo, božije davanje, viša sila ili: nije naša odgovornost. Stoga, platu možemo da primamo bez griže savesti, poruka je nadležnih.

A onda je došla nedelja kada je celo mesto ostalo bez vode i mnoge stvari su postale jasnije. Nadležni su videli da nešto nije u redu tek kad su slavine ostale suve oko podneva. Zatečeni potrošači nisu znali šta da rade. Bez flaše vode u kući, čekali su da iz slavine poteče, sigurni da je trenutni prekid. Sati su prolazili, a oni nisu imali nikakvu informaciju. U vodovodu nema dežurne službe. Može se samo privatno, ako nekoga poznajete.

Tako je procurela informacija da su majstori krenuli prema glavnom ventilu.

“Mora da je ušao vazduh i voda ne može da otiče. Ako odzračimo, biće rešeno”, bio je njihov rezon.

Međutim, ništa se nije desilo, a mrak je padao. Majstori su se vratili kući, a stanovnici shvatili da moraju da se snalaze. Neznatne zalihe vode u dežurnoj prodavnici su razgrabljene. Kad je nestala obična, kupovala se kisela. Na dve česme se stvorio red. U mraku su ljudi pokušavali da obezbede vodu za umivanje i toalete jer nisu sigurni da je voda sa njih ispravna za piće. Na kupanje se zaboravilo. U najboljem slučaju, malo ugrejane vode za minimalno tuširanje poznatije kao lončiranje. Najteže je bilo u stambenim zgradama.

A onda je osvanuo ponedeljak. Iz vodovoda su saopštili da je ekipa otišla na izvorište, da se pretpostavlja da je sneg oštetio cevovod i prekinuo dotok od izvora do glavnog bazena.

Nešto pre 10, kad su stigli do desetak kilometara udaljenog izvorišta, iz vodovoda je saopšteno da je neko obio vrata, zavrnuo glavni ventil i šaht zatrpao kamenjem. Izvinili su se potrošačima zbog neprijatnosti za koju, kako su rekli, nisu bili odgovorni.

Došla je policija, uradila uviđaj, uočila tragove krplji koje vode do nekog auta. Nadamo se da će počinioci biti otkriveni, mada, male su šanse.

Voda je puštena, a iz preventivnih razloga stanovništvu je rečeno da je ne koristi za piće dok se ne uradi analiza i utvrdi da li je ispravna.

Čekali su stanovnici da voda dođe, neki i do utorka ujutru. Naime, toliko je bilo potrebno da se napuni glavni bazen, a onda da voda dođe do najviših kota. Linije ka selima su zavrnute dok se snabdevanje grada ne normalizuje.

Međutim, ostaje pitanje, da li je rukovodstvo vodovoda, a i opštine, u ovom slučaju nevino.

Šta je ovaj slučaj, koji su nazvali diverzijom, u stvari pokazao?

Iako stanovnici plaćaju godinama veoma visoku cenu (1,5 KM po kubiku) za vodu koja slobodnim padom dolazi do grada, izvorište je neobezbeđeno. Kome god padne na pamet može da uđe, zavrne vodu celom mestu, a nekom bi moglo da padne na pamet da uradi i nešto mnogo gore.

Pošto nema čuvara, niti uslova da čuvar tu bude, komotno je mogla neka životinja da ugine i da se raspada, a da to niko ne primeti. Na izvorištu nema ni video nadzora. Ukratko, ispravnost vode koju pije desetak hiljada stanovnika zavisi od čiste sreće. Ako se ništa ne desi, dobro je. Ako se desi, pa to je viša ili neka druga ljudska sila. Oni koji su se obavezali da će isporučiti vodu, po mogućnosti ispravnu, ne osećaju se odgovornim ako se to ne desi.

U stvari, odgovornost bi da izbegnu na svaki mogući način. Pa se tako građanima niko nije obratio i mnoštvo pitanja je ostalo bez odgovora.

Jednostavno se prave mrtvi ili, u konkretnom slučaju, bolesni. I uvek ljuti na one koji postavljaju pitanja.

Poneko se i iskovreži: “Šta bi ti uradila, kad toliko kritikuješ? Imaš li ti rešenje?”

Odgovor je jednostavan. “Ja potrošačima nisam rekla da umem da gazdujem sistemom niti me oni plaćaju za to. Moja uloga u društvu je da pitam zašto vode nema i zašto oni koje plaćamo nisu obezbedili izvorište kako ne bi, nakon manijaka koji zavrće ventil, privuklo psihopatu koji barata otrovima. U ime građana postavljam pitanje.

Odgovora još nema.

About The Author