Plenković najavio izmjene Krivičnog zakona zbog curenja informacija

HND najavio da će se boriti svim legitimnim sredstvima protiv izmjena zakona, kojima bi se izvršio direktan udar na novinarsku profesiju

Plenković najavio izmjene Krivičnog zakona zbog curenja informacija
Foto: Novilist.hr

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je, nakon sjednice predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kako će se Zakon o krivičnom postupku i Krivični zakon mijenjati da bi se spriječilo curenje informacija iz spisa i time je kriminaliziralo stvaranje „političkih problema“.

– Ovakve stvari da nam stvari iz ispisa čine političke probleme i cure – to se neće dogoditi jer će to biti krivično djelo – kazao je Plenković.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je žalbu zaštitnici građana, obratilo se svim klubovima zastupnika u hrvatskom Saboru, poslalo dopis hrvatskoj vladi i kancelariji predsjednika, obavijestilo Evropsku federaciju novinara, evropski centar za slobodu medija i sve evropske partnere o ovoj izjavi.

Također, HND najavljuje da će pisati i Evropskoj komisiji s detaljnim obrazloženjima zašto su ovakve najave izmjena Krivičnog zakona neprihvatljive za jedno demokratsko društvo, posebno za novinarsku profesiju.

– Izmjene koje je najavio premijer Andrej Plenković za HND su neprihvatljive. One direktno ugrožavaju novinarsku profesiju, novinarstvu i medijima se faktički prijeti, a kad uzmemo u obzir da premijer Plenković od prvog dana ima ambiciju da bude glavni urednik svih hrvatskih medija i neprestano optužuje medije, nama je ovo još veći znak za uzbunu – kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Najavljuju da će se boriti svim legitimnim sredstvima protiv takvih izmjena zakona, kojima bi se izvršio direktan udar na novinarsku profesiju, odnosno da se ne objavljuju priče koje jesu u javnom interesu, ali su možda nezgodne za one koji su trenutno na vlasti.

Republika Hrvatska je imala Zakon o krivičnom postupku koji je sve dokumente i podatke u ovakvim postupcima tretirao kao tajnu, zbog čega su krivično gonjena sva curenja iz takvih slučajeva. To je rezultiralo brojnim pritiscima na novinare da otkriju svoje izvore.

Zakon o krivičnom postupku je izmijenjen prije deset godina da ovakvi postupci ne budu tajni. Time je otkrivanje podataka iz slučaja prestalo da bude krivično djelo. Iako nije dovoljno jasno šta bi premijer sada želio da promijeni, iz HND-a kažu da imaju razloga za zabrinutost da bi to predstavljalo korak unazad za cijelu deceniju.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se HND-u u osudi ovakvih izjava premijera države i direktnog udara na slobodu medija, a time i na demokratiju i pravo javnosti da zna.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju jer je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: SafeJournalists

 

About The Author