Nakon 10 godina Putin otkazao godišnju konferenciju za novinare

Prošlogodišnja konferencija za novinare trajala je četiri sata, a tada je postavljeno pitanje o gomilaju ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice

Nakon 10 godina Putin otkazao godišnju konferenciju za novinare

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće održati svoju tradicionalnu televizijsku konferenciju za novinare na kraju godine, prvi put poslije 10 godina. Događaj, koji često traje i po nekoliko sati, bio je Putinov zaštitni znak i dao mu je priliku da odgovara na pitanja domaćih i stranih novinara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se konferencija za novinare neće održati „prije Nove godine“, navodeći da Putin redovno razgovara sa medijima, uključujući i posjete u inostranstvu, i rekao da će ruski predsjednik ipak naći priliku da razgovara s novinarima.

Međutim, nije rekao zašto neće biti održana tradicionalna konferencija za novinare.

U decembru se navršava 10 mjeseci ruskog rata u Ukrajini, a Putinova administracija se suočava s pitanjima o vojnoj strategiji Moskve. Ruske snage nisu uspjele da zauzmu glavni grad Kijev, a u novembru su bile prinuđene da se povuku iz Hersona. Putinova vlada je također na meti kritika zbog masovne mobilizacije Rusa da se bore u Ukrajini.

Prošlogodišnja konferencija za novinare trajala je četiri sata, tokom koje je Putinu postavljeno pitanje o desetinama hiljada ruskih vojnika koji se gomilaju u blizini ukrajinske granice.

Putin je rekao da želi da izbjegne sukob i ponovio je poziv na sigurnosne garancije od Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja.

Izvor: VoA

About The Author