Nacionalni emiter Australije ukida više od 100 radnih mjesta

Ukupno 41 mjesto novinara, urednika, snimatelja i tonskog operatera bit će ukinuto iz ABC-jevih istraživačkih informativnih televizijskih programa

Nacionalni emiter Australije ukida više od 100 radnih mjesta

Australska javna radiotelevizija Australian Broadcasting Corporation (ABC) obavijestila je osoblje da će ukinuti 120 radnih mjesta, uoči petogodišnjeg ‘restrukturiranja’ organizacije, koje treba započeti s početkom australske finansijske godine 1. jula 2023. godine.

Otpušten će biti viši politički urednik, nagrađivani novinar Andrew Probyn. Političkom uredniku rečeno je da ABC-ju više nije potreban za TV vijesti i da organizacija namjerava “ponovno uložiti novac u društvene i digitalne načine izvještavanja”.

ABC-jev umjetnički tim, uključujući urednika digitalne umjetnosti, bio je među desecima poslova koji su ukinuti iz budžeta po prvi put u historiji kuće, a osoblje je umjesto toga raspoređeno po drugim redakcijama.

Ukupno 41 radno mjesto novinara, urednika, snimatelja i tonskog operatera bit će ukinuto iz ABC-jevih istraživačkih informativnih televizijskih programa, kao i sedam regionalnih i lokalnih programa.

Izvršni direktor ABC-ja David Anderson pokrenuo je petogodišnji plan 2023.-2028. za nacionalnu radioteleviziju, fokusiran na održavanje ‘relevantnosti’ i ‘ključne uloge u australskom životu’.

Novinari ABC-ja su u martu glasali za poduzimanje industrijske akcije protiv uprave, uključujući štrajk na neodređeno vrijeme, u pokušaju poboljšanja plaća i uvjeta rada, posebno za mlade novinare.

Planirane akcije su otkazane nakon što su članovi Media, Entertainment and Arts Alliance (MEAA) postigli dogovor o ponudi povećanja plaća u ukupnom iznosu od 11 posto tokom tri godine.

– ABC je radio u prazno zadnje desetljeće i zabrinuti smo kako može nastaviti pružati kvalitetno novinarstvo od javnog interesa s još manje osoblja nakon ovih rezova – kazala je medijska direktorica MEAA-e Cassie Derrick.

Najavila je da će MEAA-e zahtijevati mjesto za stolom kako bi osigurali da ABC nastavi isporučivati vijesti i druge sadržaje koje australska javnost zaslužuje.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) smatra da će otpuštanje više od 100 iskusnih medijskih djelatnika usred ABC-jevih strukturnih promjena neizbježno imati jeziv utjecaj na kvalitetu australskog novinarstva.

Pozvali su upravu ABC-a da ispuni obaveze navedene u sporazumu o radnom mjestu i da se konsultira sa sindikatima prije uvođenja takvih promjena i istraži sve alternative prije nego što krene u prisilno otpuštanje.

Izvor: IFJ

About The Author