NA TAKMIČENJU IZ MATEMATIKE, POBJEDNICI OSVOJILI 30 OD 100 MOGUĆIH BODOVA

Mediji pišu o skandaloznom ponašanju direktora, umjesto da se pozabave kvalitetom nastavnog procesa

NA TAKMIČENJU IZ MATEMATIKE, POBJEDNICI OSVOJILI 30 OD 100 MOGUĆIH BODOVA
Foto: Analiziraj.ba

“I treba im uvesti drakonske kazne za klevetu, uz časove pravopisa”, pomislio je verovatno prosečni pratilac hercegovačkih portala u petak popodne.

Vikend još nije počeo, a društvene mreže su zabrujale nakon što su objavili tekst o bahatom ponašanju direktora osnovne škole.

Tekst je objavio jedan trebinjski portal, kažu da je najčitaniji, potom preneo još jedan i, na kraju, Herceg TV kao jedina regionalna televizija.

Bahati direktor je iz Gacka, a, prema tvrdnjama novinara, krije rezultate opštinskog takmičenja iz matematike i veronauke “jer, očigledno, nije oduševljen sa imenima učenika koji su osvojili prva mjesta”.

Kako je novinar došao do tog zaključka nije poznato, ali se u tekstu navodi da direktor neće medijima da saopšti rezultate takmičenja. Pretpostavljamo da je broj medija jedan, budući da je samo jedan objavio članak o tome.

Zašto direktor pomenutom novinaru nije hteo da kaže imena, nije jasno, kao što čitalac nije saznao i zašto je novinaru ova tema bila interesantna pošto Gacko ima samo jednu osnovnu školu, pa je opštinsko u stvari školsko takmičenje.

Iz teksta saznajemo da je direktor rekao da je rezultate poslao Pedagoškom zavodu i naveo imena savetnika za pomenute predmete.

Dalje, saznajemo i da je novinar kontaktirao jednu od tih osoba koja je rekla “da je na direktoru mogućnost da pohvali svoje učenike, a samim tim i školu”.

Potpuno je nejasno zašto novinar ne otkriva imena pobednika ako je smisao i cilj teksta da pohvali mlade matematičare. Ako već neće direktor, može mu reći savetnik ili bilo ko u Gacku budući da u tekstu navodi: “Kako saznajemo, direktor lične frustracije liječi na djeci i ne želi da kaže njihova imena iako je sa tim upoznat i on i cijelo Gacko”.

Umesto toga, prenosi da od “ljudi bliskih Milinkoviću saznajemo da se direktor hvali da mu niko ništa ne može jer je brat načelnika Opštine Gacko”.

Ne postoji bezgrešan čovek, pa ni direktor (ili novinar) kome se nešto ne bi moglo zameriti. I sami smo se kritički odnosili prema nekim njegovim potezima, ali bahatost i zaklanjanje iza pozicije brata (koji je i sam u delikatnoj situaciji) teško da mu se može pripisati.

Ni od samog autora nismo mogli mnogo da saznamo. “Vi imate vaše standarde, ja znam čime se ja bavim. Pišem lepo o Trebinju, o Hercegovini. Moji tekstovi su uglavnom pozitivni”, rekao nam je ne dajući nijedan konkretan odgovor.

Možemo samo da nagađamo i zašto su još dva medija promptno prenela tekst sa malo činjenica i mnogo spekulacija.

Tri dana kasnije samo je Herceg TV prenela i stav druge strane “povodom tekstova koji su se pojavili u medijima o skandaloznom ponašanju direktora”, ne pominjući da su oni upravo u grupi tih medija.

U demantiju direktor Milinković navodi da je procedura ispoštovana, ali saznajemo i da “što se tiče uspjeha iz matematike, od 100 mogućih osvojeno je najviše 30 bodova”.

Drugim rečima, da je bio kontrolni iz matematike, pitanje je da li bi iko dobio prolaznu ocenu. Takođe, nije sigurno ni da će, sa ovako loše urađenim testom, škola imati predstavnika na regionalnom takmičenju.

Stoga bi novinaru, ako na umu ima javni interes, mnogo važnije bilo da sazna odgovore na pitanja: koliko znanja iz matematike deca dobijaju u školi i ako najbolji imaju ovako loš rezultat, kakvo znanje imaju oni prosečni?

Kakvu je korist javnost imala od ovakvog teksta?

Njegovim objavljivanjem je, u najmanju ruku, pokvaren vikend direktoru Milinkoviću.

Verujemo da se ni sam novinar ne oseća ponosno zbog njega.

Nije dobro doneo ni deci koja su ni kriva ni dužna uvučena u celu priču.

Ali je najveću štetu naneo novinarstvu. Baš u trenutku kada se nad medijskim nebom nadvija pretnja u vidu izmena Krivičnog zakonika RS.

Standarde uvek moramo da podižemo, makar se sve raspadalo, mi moramo da nastojimo da budemo bolji. Ili najbolji mogući.

Ovako, otvaramo prostor da i građani steknu utisak da su svi novinari isti, a svako novinarstvo tabloidno. Onda će im biti opravdano i razumljivo da kleveta bude krivično delo, a kazne drakonske.

About The Author