Za Svjetski dan djeteta UNICEF dodijelio nagrade i novinarima

UNICEF u Bosni i Hercegovini dodjelom nagrada obilježio je 20. novembar – Svjetski dan djeteta, a globalnom REIMAGINE kampanjom UNICEF širom svijeta nastoji ponovo osmisliti bolji svijet za svako dijete. U Bosni i Hercegovini je, uz poštovanje svih mjera i ograničenja zbog COVID-a-19, prvi put otkako se obilježava Svjetski dan djeteta, 20. novembar obilježen online […]

Za Svjetski dan djeteta UNICEF dodijelio nagrade i novinarima

UNICEF u Bosni i Hercegovini dodjelom nagrada obilježio je 20. novembar – Svjetski dan djeteta, a globalnom REIMAGINE kampanjom UNICEF širom svijeta nastoji ponovo osmisliti bolji svijet za svako dijete.

U Bosni i Hercegovini je, uz poštovanje svih mjera i ograničenja zbog COVID-a-19, prvi put otkako se obilježava Svjetski dan djeteta, 20. novembar obilježen online događajem kojem su prisustvovali gosti iz diplomatskog hora, medijski profesionalci, predstavnici udruženja, organizacija i institucija koje se bave promocijom i zaštitom prava djece, kao i djeca i mladi koji su se uključili u ovogodišnje aktivnosti ponovnog osmišljavanja boljeg svijeta #ZaSvakoDijete.

Kako su naveli iz UNICEF-a 2020. godina ostat će upamćena po virusu Covid-19, kao i direktnim i indirektnim uticajem pandemije na zdravlje, obrazovanje i uopće život djece.

Dok se zdravstveni sistemi širom svijeta suočavaju s velikim izazovima, kriza izazvana pandemijom virusa Covid-19 odnosi živote i ugrožava egzistenciju ljudi, utiče na privredne, i što je još važnije – obrazovne procese i mnoge porodice se bore da je prevaziđu.

– U Bosni i Hercegovini svjedoci smo teških posljedica koje pandemija ima na djecu, njihovo obrazovanje, sigurnost te na njihovu dobrobit uključujući i mentalno zdravlje, što će sve vjerovatno imati utjecaja na njihovu budućnost, a time i ljudski kapital u ovoj zemlji – ocijenila je predstavnica UNCIEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan.

Naglasila je da se zajedničkim naporima mora učiniti više kako bi se osiguralo da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju, a vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje te istovremeno unaprjeđivati mogućnosti učenja online čime će osigurati jednake mogućnosti za marginaliziranu djecu.

– Dok se roditelji širom svijeta bore za održavanje egzistencije, vlade moraju pojačati mjere socijalne zaštite kroz programe i politike koje će porodicama osigurati spasonosna materijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, prehranu i obrazovanje – kazala je.

Dodala je da UNICEF radi sa zajednicama, vladama i partnerima kako bismo suzbili širenje virusa i što više smanjili njegov socijalni i ekonomski utjecaj na djecu i njihove porodice zbog čega je pozvala partnere da im se pridruže u ostvarivanju tog cilja.

– Nastavimo graditi bolje, sigurnije, zdravije i mirnije okruženje i ponovo osmislimo budućnost svakog djeteta – izjavila je Khan.

Prepoznajući značaj medija, UNICEF u Bosni i Hercegovini tradicionalno dodjeljuje priznanja medijskim profesionalcima za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH.

Ove godine dodijeljena su četiri priznanja i to: Ivani Erić novinarki TV N1 u kategoriji Televizija, Nataši Lazukić u kategoriji Blog, Azri Husarić u kategoriji Internet rad.

Posebno priznanje za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta dodijeljeno je novinaru portala Otisak Željku Lazareviću.

Osim priznanja, ovogodišnji žiri u sastavu Zoran Ćatić, Nineta Popović, Sandra Gojković Arbutina, Katarina Marijanović, Lamija Silajdžić i Benjamin Omerbegović, odlučio je dodijeliti i zahvalnice za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za TV priloge Amini Bijelonja i Tahiru Žustri, za blogove Hani Kazazović, Brankici Smiljanić, Ivoni Grgić, Ilmi Kurtović i Nejri Džananović, te za internet radove Snježani Aničić i Anamariji Zadro.

Pored medijskih profesionalaca, UNICEF u Bosni i Hercegovini objavio je i pobjednike nagradnog konkursa Re-Imagine thoughts 4 Re-Imagine Talks tokom kojeg su djeca i mladi uzrasta od 12 do 18 godina slali svoje radove (video, priče, fotografije, crteže ili ilustracije) na neku od tema Re-Imagine Talksa.

Pobjednici ovog konkursa su: Azra Tupkušić (17) iz Tuzle – tema Inkluzija, Ajla Alić (16) iz Teočaka – tema Mentalno zdravlje, Dajana Markanović (16) iz Brčkog – tema Muzika, Hana Isaković (12) iz Sarajeva – tema Radio/TV, Sara Kelava (16) iz Travnika – tema Aktivizam, Amar Džafić (15) iz Lipnice, Tuzla – tema Okoliš, Adis Arnaut (16) iz Zenice, tema Obrazovanje i Iris Altumbašić (12) iz Tuzle – tema Online život.

Nagrade su im dodijelili rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi.

U znak podrške obilježavanju Svjetskog dana djeteta Grad Banja Luka i Grad Mostar u plavo su “obojili” svoje najpoznatije građevine – Banski dvor i Stari most. U Sarajevu je plavom bojom osvijetljen Sarajevo City Centar.

Izvor: N1

About The Author