BHT1 I FTV: Liječnička žurka u Bijeljini i ugodni razgovor sa Sebijom Izetbegović

Reporterka BHT1 iz Bijeljine, Ivana Trbić, pokazala je koliko su bahate tamošnje vlasti, a FTV je propustio voditi usmjereniji i sadržajniji razgovor sa Sebijom Izetbegović

BHT1 I FTV: Liječnička žurka u Bijeljini i ugodni razgovor sa Sebijom Izetbegović
Foto: Federalna.ba

BHT1: Razgovor uživo s nepredstavljenom liječnicom

30. juni – 6. juli 2020.

BEZ OSNOVNIH INFORMACIJA O GOŠĆI: Subota je jedan od najgorih dana od početka pandemije jer broj zaraženih je naglo skočio u cijeloj zemlji. Posebno loša situacija je u Kantonu Sarajevo. Urednik Dejan Petrović nije zaoštrio stvar u udarnoj špici, kao njegove kolege na FTV-u, ali je istakao da nadležni i dalje govore samo o preventivnim mjerama. Dnevnik 2 započeo je razgovorom uživo iz Sarajeva sa doktoricom Lejlom Begović Hadžibajrić, koja je ponovila zašto je bitno da se ponašamo odgovorno. No, gledaocima nije predstavljeno u kom svojstvu se javlja doktorica, iz koje ustanove dolazi, te šta joj je specijalizacija. U okolnostima zdravstvene krize bez presedana, to su iznimno bitne informacije koje publici odmah daju kontekst iz kojeg govori gošća. BHT1 je propustio predstaviti gošću i napravio propust koji se ne bi smio ponoviti.

„NE MOŽEMO IH POBITI“: Dan prije, reporterka iz Bijeljine, Ivana Trbić, javlja da su u ovom gradu zaraženi liječnici koji su se navodno družili na privatnoj žurci. Ulazak virusa među medicinsko osoblje nikada nije dobra vijest, a da je situacija ozbiljna pokazuje i dolazak epidemiologa iz Banjaluke. Novinarka je prepoznala bahatost odgovornih koji nisu vidjeli nikakav problem u druženju liječnika. Ili još gore, koji su svojim odgovorima pokazali kako se odnose prema krizi koju svi živimo. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je rekao da oni ne mogu sada pobiti doktore što su se družili, dok je direktorica bolnice rekla da oni imaju pravo da se druže. To je bio njihov odgovor na novinarska pitanja. Nećemo ih pobiti, to je ravan u kojoj gradonačelnik komunicira sa medijima. Šteta samo što urednica Željana Mehmedika nije pratila njuh novinarke iz Bijeljine (koja je ispravno prepoznala osionost i neodgovornost vlasti u njihovim odgovorima), te što još više nije potcrtala ozbiljnost situacije u Semberiji.

IZBORI KOD SUSJEDA: Izbori u Hrvatskoj su uvijek vijest dana i kod nas. I to ne samo zato jer i veliki broj naših sugrađana glasa na tamošnjim izborima, već i zbog toga jer se političke prilike kod susjeda direktno odražavaju na našu zemlju. Aida Pekmez donijela je solidan pregled favorita i očekivanja uoči glasanja. Njene ocjene da su to najzahtjevniji i najneizvjesniji izbori do sada naširoko su prihvaćene i u drugim medijima. Nedostajao je detaljniji pregled političkih opcija jer u ponudi nisu bili samo HDZ i SDP.

OCJENA: 4

 

FTV: Ugodno ćaskanje s doktoricom Izetbegović

30. juni – 6. juli 2020.

KAKO I KOLIKO TESTIRAMO? FTV se u četvrtak (Sanjin Bećiragić) pita ono što se svi pitamo – zašto broj zaraženih tako dramatično raste. Gošća u studiju bila je Sebija Izetbegović, ali razgovor je bio mlak i nezanimljiv. Istina, čelnica najveće zdravstvene ustanove u nas upitana je i o kliničkim slikama, putu pacijenata i testovima, ali nije bila direktno suočena s kritikama na račun našeg zdravstvenog sistema. Nedostajala su dobro pripremljena pitanja, brojke i činjenice. Na primjer, koliko smo testirali na početku, a koliko sada? Da li su mjere relaksirane postepeno? Ko donosi odluke u Kantonu Sarajevo, a ko u FBiH?

OŠTAR NASLOV, BLAG SADRŽAJ: FTV zna biti direktniji u pripremi naslova, pa je tako bilo i u subotu. Ili u danu kada smo zabilježili nagli skok broja inficiranih. „Crna statistika u BiH – je li svijest građana dovoljna?“, pitala se urednica Nevzeta Koljenović. Šteta što se i u sadržaju nisu više propitivale aktuelne politike zaštitnih mjera, kao i objašnjenje u Kantonu Sarajevo da je brojka za taj dan veća zbog greški u sistemu. Čini se da su mediji olako prešli preko tog objašnjenja. U Srbiji se vodi pravi medijski rat zbog sumnji na manipulacije brojkama zaraženih i umrlih poslije objave BIRN-a da se podaci u bazama ne podudaraju.

SADRŽAJNIJE O HRVATSKIM IZBORIMA: FTV je dan poslije sadržajnije i opširnije ispratio hrvatske izbore. Analizu rezultata donio je dopisnik Božo Skoko, kojem nisu promakle nijanse i procjene oko buduće koalicije koju će ponovo predvoditi HDZ. Prateći izbore iz susjedstva, FTV je tokom cijele sedmice posebnu pažnju stavila na odnose Hrvatske i BiH, kao i na regionalnu dimenziju održanih izbora.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Kada je postalo izvjesno da nam se COVID-19 vratio u vidu velikog broja novozaraženih, ovdje smo istakli da je sada bitno da javne televizije i novinari pomno prate postupanje vlasti. A ne samo ponašanje građana koje se s pravom poziva na odgovornost. Ove sedmice smo mogli vidjeti kako to izgleda. Reporterka BHT1 iz Bijeljine, Ivana Trbić, nastojala je dočarati koliko su bahate tamošnje vlasti fokusiranjem na njihove lakonske izjave, ali je utisak da je u svom nastojanju ostala usamljena. FTV je isto tako propustio voditi usmjereniji i sadržajniji razgovor sa Sebijom Izetbegović. Kada je Olja Bećković u Utisku nedjelje nedavno ugostila članove stručnog štaba iz Srbije, ona ih je sve vrijeme suočavala s pitanjima i svjedočanstvima nezadovoljnih građana. Njena pitanja su bila jednostavna, i oslanjala su se na glas naroda. Je li to istina? Jeste li spremni to poreći? Naše vlasti i dalje mogu biti mirne. Atmosfera je uspavana. Gostovanja su mirna i bez većih neprijatnosti. Ili suočavanja sa istinom.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Novinarka Ivana Trbić jer je pažnju usmjerila na neodgovorne izjave predstavnika vlasti u Bijeljini.
FTV
Hrvatski izbori su ispraćeni bogatije, uz analizu rezultata dan poslije.

Minus sedmice

BHT1
Hrvatski izborni dani poslije su obrađeni površno i nezainteresovano (urednik Dejan Petrović). Očekivao se ipak posvećeniji pristup, bez obzira što su rezultati donijeli jasnog pobjednika.
FTV
Razgovor sa Sebijom Izetbegović jer su izostala konkretnija pitanja i suočavanje gošće sa svjedočanstvima nezadovoljnih građana.