Ministri Vijeća Evrope pozvali na donošenje novih propisa za zaštitu slobode izražavanja

Razviti regulatorni okvir koji će osigurali da automatizirani alati za kreiranje i distribuciju vijesti ne umanjuju pravo na slobodu izražavanja

Ministri Vijeća Evrope pozvali na donošenje novih propisa za zaštitu slobode izražavanja
Foto: African Freedom of Expression Exchange

Ministri 47 država članica Vijeća Evrope zatražit će nove propise za zaštitu slobode izražavanja na internetu i drugim medijima usred sve veće zabrinutosti da bi vještačka inteligencija mogla biti korištena za suzbijanje prava, saopćili su zvaničnici.

Ministri zaduženi za medije i informaciono društvo zatražili su od Vijeća Evrope, najveće organizacije za zaštitu ljudskih prava na kontinentu, da pomogne u izradi nacionalnih akcionih planova za zaštitu novinara čija je sigurnost sve više ugrožena.

Zalaganja za nove propise koji će regulirati zaštitu novinara i medija, ministri su unijeli u dokumente koje su usvojili na kraju dvodnevne konferencije koja je održana u Nikoziji u organizaciji Vijeće Evrope i vlade Kipra.

Složili su se da razviju regulatorni okvir koji će osigurali da automatizirani alati za kreiranje i distribuciju vijesti ne umanjuju pravo na slobodu izražavanja.

Najavili su saradnju s programerima tehnologije veštačke inteligencije dizajniranim za stvaranje i distribuciju sadržaja na mreži na izradi pravila za zaštitu slobodnog izražavanja.

Novinari bi bili pozvani da zajednički razvijaju etičke kodekse koji promoviraju “transparentnu i odgovornu” upotrebu vještačke inteligencije u redakciji i da zaštite ljude na mreži od eksploatacije ličnih podataka.

Ministri su se obavezali da će podržati nezavisne medije kao odbranu protiv dezinformacija i pozvali Vijeće Evrope da pooštri standarde za sadržaje na internetu.

Istakli su posvećenost uklanjanju “svih prepreka slobodi izražavanja” u svjetlu pandemije Covida-19.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author