Reuters i New York Times osvojili Pulitzera za izvještavanje o rasnoj nepravdi i Covidu-19

Odbor za dodjelu naveo je da su se 2020. novinske organizacije suočile sa složenošću uzastopnog pokrivanja globalne pandemije, rasnog obračuna i osporavanih predsjedničkih izbora

Reuters i New York Times osvojili Pulitzera za izvještavanje o rasnoj nepravdi i Covidu-19
PBS.org/REUTERS/Erin Scott

Reuters i Minneapolis Star Tribune osvojili su u Pulitzerovu nagradu za novinarstvo za izvještavanje o rasnim nepravdama u američkom policijskom radu, dok su New York Times i Atlantic nagrađeni za izvještavanje o pandemiji Covid-19, što su dvije tema koje su dominirale prošlogodišnjim naslovima.

Star Tribune osvojio je Pulitzerovu nagradu za 2021. godine za izvještavanje o ubistvu Georgea Floyda i ponašanju policije, dok su Reuters i Atlantic podijelili nagradu za izvanredno izvještavanje o tome.

Pulitzera nagrada najprestižnija je u američkom novinarstvu i dodjeljuje se od 1917. godine, kada ih je ustnovio izdavač novina Joseph Pulitzer i dodjeljuje je Univerzitet Columbia.

– Godine 2020. novinske organizacije suočile su se sa složenošću uzastopnog pokrivanja globalne pandemije, rasnog obračuna i osporavanih predsjedničkih izbora – kazala je Mindy Marques, supredsjedateljica Pulitzerovog odbora, na ceremoniji koja je emitirana online.

Odbor je nagradio novinare Reutersa Andrewa Chunga, Lawrencea Hurleyja, Andreu Janutu, Jaimija Dowdella i Jackie Botts zbog “pionirske analize podataka” u njihovom seerijalu “Zaštićeni”, koja je pokazala kako pravna doktrina “kvalificiranog imuniteta” štiti policiju koja koristi pretjeranu silu.

Glavna urednica Reutersa Alessandra Galloni izjavila je da je taj serijal oblikovao raspravu o tome kako reformirati policiju u Sjedinjenim Američkim Državama.

– U godini burnih protesta zbog policijskih ubistava Afroamerikanaca, “Zaštićeni” je djelo ogromne moralne snage o nerješivom problemu s kojim se suočava najmoćnija svjetska demokratija, a to je nasljeđe rasne nepravde – dodala je.

Pulitzerova nagrada za Reuters deveta je za tu redakciju od 2008. godine, a šesta u posljednje četiri godine. Reutersov tim podijelio je nagradu s Ed Atom iz Atlantica, kojeg je odbor pohvalio zbog “niza jasnih izvještavanja o pandemiji Covid-19”.

Mnoge od Pulitzerovih nagrada za 2021. godinu pripale su izvještavanju o policiji i globalnom protestnom pokretu koji je izbio nakon Floydovog ubistva. Associated Press osvojio je nagradu za fotografije s protesta, dok je Robert Greene iz Los Angeles Timesa dobio nagradu za njegov rad na reformi kaucija i zatvorima.

Odbor je također rekao da dodjeljuje priznanje Darnelli Frazier, tinejdžerici koja je snimila Floydovo ubistvo mobitelom te je istaknuta “ključna uloga građana u potrazi novinara za istinom i pravdom”.

New York Times osvojio je nagradu za novinarstvo u javnom interesu koja se često smatra najpoželjnijom od 22 nagrade, zbog “predvidljivog i opsežnog izvještavanja o pandemiji koronavirusa”.

Boston Globe pobijedio je u istraživačkom novinarstvu jer je otkrio sistemski propust državnih vlada da podijele informacije o opasnim vozačima kamiona.

Objava nagrada u petak, od kojih je najviša u vrijednosti od 15.000 američkih dolara, odgođena je od aprila zbog pandemije. Ceremonija, koji se obično održava ubrzo nakon toga na Univerzitetu Columbia, odgođena je za jesen.

Pulitzerov odbor također prepoznaje postignuća u sedam kategorija u umjetnosti, a svoju nagradu za fikciju dodijelio je Louise Erdrich za roman “Noćni čuvar” koji govori o naporima da se rasele indijanska plemena 1950-ih godina.

Izvor: Reuters

About The Author