Memorijalni centar Srebrenica podsjetio na posljednje javljanje novinara Nine Ćatića

Međunarodni dan radija obilježava se 13. februara

Memorijalni centar Srebrenica podsjetio na posljednje javljanje novinara Nine Ćatića

Na inicijativu Španske radijske akademije UNESCO je 13. februar proglasio Svjetskim danom radija. Datum je odabran prema danu kad je 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda koji je u eter krenuo porukom: Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta!

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu počela redovno emitirati još 1920. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne saradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Inicijativa se temelji na popularnosti i uspjehu radija koji i danas, sve bliži svom stotom rođendanu, ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici.

Od izuma za emitiranje elektromagnetskog zračenja 1894. godine, prošlo je vrlo malo vremena dok se izum Marconija i Tesle pretvorio u svakodnevnog ljudskog suputnika. Radio je dramama Orsona Wellsa prerastao u zabavljača, u Drugom svjetskom ratu postao je glavni informator i sudionik antifašističkog pokreta otpora, a radio je ključni element spuštanja na Mjesec ili potrage za izvanzemaljskim životom SETI.

Puštanjem audiosnimka izvještaja novinara Nine Ćatića iz Srebrenice 10. jula 1995. godine Memorijalni centar Srebrenica je obilježio Svjetski dan radija. Prisjetili su se i nekoliko važnih trenutaka u radio-izvještavanju pred sam pad Srebrenice i genocid koji je uslijedio.

Povodom Međunarodnog dana radiostanica Memorijalni centar Srebrenica odao je priznanje radio-novinarima i svima koji su bili uključeni u izvještavanju o opsadi i genocidu u Srebrenici od početka rata do njenog pada, 11. jula 1995. godine, ali i kasnije, kroz neumorni rad na širenju istine o genocidu.

Iako su u proteklim desetljećima primat u informacijama preuzele televizija, kasnije internet, radio još uvijek visoko kotira kao medij koji dopušta sučeljavanje različitih mišljenja i dijaloga. Najnovije usluge emisija na zahtjev omogućuju da sami biramo teme koje želimo slušati i vrijeme kada želimo slušati.

About The Author