Google će plaćati 76 miliona dolara francuskim medijima za autorska prava

Pritisak na Googleu raste na globalnom nivou za plaćanjem vijesti, budući da su oglašavanje i prihodi u industriji naglo narasli porastom digitalnih platformi

Google će plaćati 76 miliona dolara francuskim medijima za autorska prava

Google Alphabeta Inc pristao je platiti 76 miliona dolara tokom tri godine grupi od 121 francuska izdavača vijesti kako bi okončao više od godinu dana dug sukob oko autorskih prava.

Sporazum između Googlea i Alliance de la presse d’information generale (APIG), lobističke grupe koja predstavlja većinu najvećih francuskih izdavača, najavljen je ranije, ali finansijski uvjeti nisu objavljeni.

Izdavači u drugim zemljama proučit će francuski sporazum, kako bi osigurali naknadu za isječke vijesti koje se koriste u rezultatima pretraživanja.

Agence France-Presse (AFP) i drugi francuski mediji koji ne pripadaju grupi nisu dio sporazuma i poduzimaju napore raznim akcijama protiv Googlea.

Sporazum prati francusku provedbu prvog pravila o autorskim pravima donesenog prema nedavno usvojenom zakonu Evropske unije kojim se stvaraju “susjedna prava”, zahtijevajući da velike tehnološke platforme otvore razgovore s izdavačima koji traže naknadu za korištenje vijesti.

U Australiji su zakonodavci izradili zakon o legalizaciji prema kojem bi Google i Facebook trebali platiti izdavačima i emiterima za sadržaj. Google je zaprijetio da će ugasiti svoju tražilicu u Australiji ako zemlja usvoji takav pristup, koji je kompanija nazvala “neizvodljivim”.

Francuski dokumenti koje je Reuters vidio uključuju okvirni sporazum u kojem će Google plaćati 22 miliona dolara godišnje tokom tri godine grupi od 121 nacionalne i lokalne francuske novinske publikacije nakon potpisivanja pojedinačnih ugovora o licenciranju sa svakom od njih.

Drugi je dokument sporazum o nagodbi prema kojem Google pristaje platiti 10 miliona dolara istoj grupi u zamjenu za obvezu izdavača da ga tri godine neće tužiti zbog polaganja autorskih prava.

U januaru je novinska agencija Reuters, odjel Thomson Reuters Corp, postigla dogovor s Googleom da bude prvi globalni davatelj vijesti za Google News Showcase.

Francuska novinska agencija AFP zadržala je žalbu protiv francuskog nadzornog tijela za zaštitu konkurencije protiv Googlea, rekao je interni izvor. Prošlog je mjeseca izvršni direktor AFP-a Fabrice Fries pozdravio dogovor između Googlea i APIG-a, ali pozvao je tehnološku kompaniju da proširi takve ugovore o autorskim pravima i na novinske agencije.

Pritisak na Googleu raste na globalnom nivou za plaćanjem vijesti, budući da su oglašavanje i prihodi u industriji naglo narasli porastom digitalnih platformi.

U Španiji i Njemačkoj izdavači su pokušali, ali nisu uspjeli naplatili Googleu prikazivanje isječaka vijesti. Njemački izdavači izgubili su pravnu bitku 2019. godine za naknadu za autorska prava u iznosu od milijardu eura od 2013. godine.

Tekst pravila EU-a o „susjednim pravima“ imao je za cilj stvaranje novog održivog toka prihoda za izdavače vijesti.

Kongres SAD-a nedavno je objavio izvještaj u kojem se kaže da su dominantne tehnološke kompanije naštetile novinskoj industriji jer “mogu izdavačima nametnuti jednostrane uvjete, poput sporazuma o podjeli prihoda”.

Andrew MacLeod, izvršni direktor kanadske Postmedia, rekao je da izdavači tamo prate rasprave u drugim dijelovima svijeta.

Francuski izdavači nisu imali drugog izbora nego da pristanu na dogovor, tvrde tri izvora bliska tom pitanju. Isti izvori rekli su da su neki izdavači uzrujani što je Google odbio pružiti pristup podacima koji pokazuju koliko novca generira od vijesti.

Naknade se kreću od čak 1,3 miliona dolara za francuski referentni dnevnik Le Monde do 13.741 dolara za lokalnog izdavača La Voix de la Haute Marne, pokazuju dokumenti. Nisu precizirali kako su izračunati ti iznosi.

Izvor: Reuters

About The Author