Sindikat palestinskih novinara iznio optužbe protiv RSF-a da umanjuje broj ubijenih novinara

Sindikat optužuje RSF da “zamagljuje sliku okupacije” i “štiti Izrael od odgovornosti pred međunarodnom pravdom”

Sindikat palestinskih novinara iznio optužbe protiv RSF-a da umanjuje broj ubijenih novinara

 

Kao odgovor na optužbe o broju ubijenih palestinskih novinara iznesenih u godišnjem pregledu za 2023. godinu, Reporteri bez granica istakli su da se njihove brojke odnose na novinare koji su ubijeni dok su obavljali svoj posao ili zbog svog posla.

Sindikat palestinskih novinara (PJS) kritizirao je RSF nakon objave godišnjeg Pregleda nasilja i zlostavljanja nad novinarima širom svijeta u kojem se navodi da je od ukupno 56 novinara ubijenih u Pojasu Gaze do tog datuma, najmanje 13 ubijeno tokom obavljanja dužnosti ili zbog njega.

Sindikat, koji ne pravi razliku između broja poginulih na dužnosti i ukupnog broja poginulih, u svom je saopćenju za javnost optužio RSF da “zamagljuje sliku okupacije” i “štiti Izrael od odgovornosti pred međunarodnom pravdom”.

RSF je izrazio žaljenje jer PJS, član Međunarodne federacije novinara (IFJ), prijeti pravnim postupkom, što je vrlo neprimjereno u svjetlu činjenica i pitanja o kojima se radi.

U saopćenju PJS navodi da će Unija poduzeti pravne radnje garantirane međunarodnim pravom i nacionalnim zakonima zemalja kako bi pozvala na odgovornost svakoga ko odgovara za okupaciju i opravdava izraelske ratne zločine protiv palestinskih novinara.

– U ovom tragičnom trenutku za palestinske novinare, uvjereni smo u važnu ulogu koju Sindikat palestinskih novinara igra zajedno s kolegama na terenu. Naša organizacija će biti uz sve ono što je u našoj moći, braneći pravo na informaciju – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Ipak, naveo je, ne žele ostaviti bez odgovora ozbiljne optužbe koje štete imidžu RSF-a u trenutku kada čune sve što je u njihovoj moći kako bi pomogao palestinskim novinarima.

– Ove optužbe ukazuju, u najboljem slučaju, na nerazumijevanje stavova RSF-a, a pokušaji osporavanja naših motiva nemaju smisla – kazao je.

U pismu predsjedniku PJS-a Nasseru Abou Bakeru, RSF je pojasnio metodologiju korištenu za sastavljanje godišnjeg izvještaja organizacije koja dopušta tvrdnju da je najmanje 14 novinara ubijenih u Pojasu Gaze od tog datuma bilo ubijeno tokom obavljanja posla ili zbog njega.

RSF još nije imao dovoljno dokaza ili indicija da isto kaže za sve ostale ubijene novinare. To ni na koji način ne umanjuje tragičan učinak izraelskog bombardiranja na palestinske novinare, zajedno s ostatkom civilnog stanovništva, naveli su iz RSF-a.

U pismu su podsjetili i na nekoliko stvari koje su uradili za palestinsku novinarsku zajednicu poput podnošenja krivičnih prijava Međunarodnom krivičnom sudu, te isplate bespovratnih sredstava novinarima iz Gaze za nabavu profesionalne opreme.

Izvor: RSF

About The Author