Maskirani muškarci polomili zube novinaru iz Prištine

Fizički napad na novinara Visara Duriqija jedan od najozbiljnijih slučajeva protiv novinara na Kosovu

Maskirani muškarci polomili zube novinaru iz Prištine

Mreža SafeJournalists najoštrije je osudila fizički napad na novinara Visara Duriqija u Prištini kojeg su dok se vraćao kući nakon ponoći tri maskirana muškarca fizički napala. Slomili su mu zube i nos.

Duriqi je prebačen u bolnicu gdje mu je pružena ljekarska pomoć, a nakon toga je otpušten na kućno liječenje.

Visar Duriqi izvještava o temama povezanim s vjerskim ekstremizmom i radikalnim grupama na Kosovu. Udruženje novinara Kosova (AJK) reagiralo je 2014. godine u vezi s prijetnjama smrću koje je neprestano primao (u vrijeme kada je radio za „Gazeta Express“).

U “Insajderi” je istraživački novinar, autor dokumentarne serije “InDoks” gdje također pokriva takve teme, ali i korupciju, afere i druge osjetljive teme.

U intervjuu 2019. godine Visar je rekao da su se verbalne prijetnje nastavile i da su sve povezane s temama koje je obrađivao u vezi s radikalnim grupama. Neki od tih ljudi su zatvoreni, a neki su osuđeni.

Predsjednica odbora AJK Gentiana Begolli Pustina kaže da je fizički napad na novinara Visara Duriqija jedan od najozbiljnijih slučajeva protiv novinara na Kosovu.

– Neprihvatljivo je i uznemirujuće kako su ovakvi napadi učestali. Ovaj napad ne samo da proizvodi uznemirenost u našoj zajednici i narušava slobodu govora, već ugrožava i atmosferu bavljenja novinarstvom u demokratskom društvu. Ohrabrujemo naše kolege da ne dozvole da ih ove kukavičke radnje ušutkaju – kazala je.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu AJK u osudi ovog okrutnog i podmuklog napada.

Pozivali su vlasti da što prije riješe taj slučaj i pronađu počinitelje i najavili da će o tom slučaju obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere.

Izvor: Mreža SafeJournalists

About The Author