Osumnjičeni za ubistvo Daphne Caruana Galizia priznao krivicu

Ubijena je u bombaškom napadu na automobil 16. oktobra 2017. godine nedaleko od njenog doma na sjevernoj Malti

Osumnjičeni za ubistvo Daphne Caruana Galizia priznao krivicu
Foto: EU-OCS

Vincent Muscat, jedan od trojice pretpostavljenih ubica malteške novinarke Daphne Caruane Galizie, osuđen je na 15 godina zatvora nakon što je na posljednjem saslušanju za ubistvo koje se dogodilo 2017. godine priznao krivicu.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) pozdravile su odluku i pozvale vlasti da nastave progoniti ostale koji su učestvovali u njezinom ubistvu.

Vjeruje se da je Muscat, navodni ubica, pregovarao o blažoj kazni u zamjenu za pružanje informacija državnim tužiteljima o drugima koji su uključeni.

Izvještavanje Daphne Caruane Galizie bilo je fokusirano na korupciju na visokom nivou, uključujući istrage o panamskim papirima 2016. godine.

Ubijena je u bombaškom napadu na automobil 16. oktobra 2017. godine nedaleko od njenog doma na sjevernoj Malti. Gotovo dvije godine kasnije, 16. jula 2019. godine, braća Alfred i George Degiorgio te Vincent Muscat optuženi su u vezi s tim atentatom. Svi oni imaju krivičnu evidenciju.

Muscat se izjasnio krivim nakon što je prošli mjesec nije prihvaćen njegov zahtjev za puno pomilovanje.

Osim njih, navodno je u ubistvo bio umiješan i malteški tajkun Yorgen Fenech zbog istrage koju je Caruana Galizia provodila u firmi ’17 Black ‘koja se nalazi u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, koja je u vezi s malteškom vladom.

Fenech je 20. novembra 2019. godine uhapšen dok je napuštao Maltu svojom privatnom jahtom. Tri dana kasnije, zatražio je pravni imunitet prije nego što je otkrio šta se zna o slučaju, navodi AFP.

Iako sud još nije saslušao njegov slučaj, Caruanina obitelj smatra ga glavnim planerom ubistva dok on poriče umiješanost u to.

Malteška policija 23. februara 2021. godine također je uhapsila braću Adriana i Roberta Agiusa, te saradnika Jamieja Vellu, trojicu muškaraca za koje se sumnja da su isporučili bombu kojom je ubijena Caruana Galizia. Prije su bili uhapšeni i pušteni bez optužbe 2017. godine.

Nakon Muscatove osude, porodica Caruane Galizie izrazila je nadu da njegova odluka kojom je priznao umiješanost u ubistvo znači daljnje korake ka postizanju potpune pravde, uzimajući u obzir da je njezino ubojstvo bilo namjerno i da se moglo spriječiti.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez izrazio je nadu da će ovaj korak u pravom smjeru biti potvrđen identifikacijom stvarnih poticatelja brutalnog atentata na Daphne Caruana Galiziju.

– Ova osuđujuća presuda važan je korak u zaustavljanju nekažnjivosti u ubistvo i pozivamo maltešku pravdu da kazni sve one koji stoje iza ubistva. Pozivamo malteške vlasti da osiguraju potrebno sigurnosno okruženje kako novinari više ne bi bili izloženi prijetnjama i zastrašivanju tokom izvršavanja svojih dužnosti – kazao je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.

Izvor: IFJ

About The Author