KO STOJI IZA MISTERIOZNOG NESTANKA PARAGRAFA: SOROS, LAŽNI VALTER ILI BRIGA ZA ČITAOCE?

IZDVAJAMO

Radio-televizija Republike Srpske nastavlja po starom ne obazirući se na apele, saopštenja, drugarske kritike, profesionalne kodekse, etičke standarde i zdrav razum. Odavno su pogazili principe nepristrasnosti, tačnosti, pristojnosti i uljudnosti. Prvo su obmanjivali građane, sada lažu i sebe. Ovdje više ne pomažu ni saopštenja, ni kolegijalna kritika. Pomogla bi jedino lustracija, ako ikada do nje dođe.

KO STOJI IZA MISTERIOZNOG NESTANKA PARAGRAFA: SOROS, LAŽNI VALTER ILI BRIGA ZA ČITAOCE?

Trakavica između ministra Mektića i RTRS-a se nastavlja. Skinute su rukavice, udara ministar, ali udara i javni RTV servis. Udara se po familiji, preispituje se ko je i koliki Srbin, lijepe se etikete fašista i sve to postaje toliko odvratno da je Klub novinara Banjaluka morao da reaguje 20. maja otvorenim pismom koje prenosim u cijelosti.

“Bilo kakvi napadi na novinare i medijske kuće u istoj su ravni sa neprofesionalnim i pristrasnim radom novinara i medijskih kuća. Napadi na novinare i slobodu medija mogu da izazovu pristrasno izvještavanje i neprofesionalan rad medija, a neprofesionalizam u radu medija kao posljedicu može da izazove grub i ničim opravdan napad na novinare i medije.

Klub novinara Banjaluka zbog toga oštro osuđuje istup ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i kritike iznesene na račun RTRS-a, pogotovo tvrdnje da ova televizijska kuća ‘širi sadržaje fašistoidnog karaktera’. Ako smatra da je oklevetan ili da je neka medijska kuća nanijela štetu njegovom ugledu, ministar Dragan Mektić, kao i bilo ko drugi, može da potraži zaštitu nadležnih institucija i u skladu sa zakonom.

Isto tako, Klub novinara Banjaluka osuđuje pristrasno izvještavanje i plasiranje neprovjerenih informacija koje se kosi sa svim etičkim i profesionalnim standardima. Nažalost, pristrasnost i neprofesionalizam može se pronaći i prepoznati u radu nekih medija, zbog čega pozivamo sve kolege i medije na objektivan i profesionalan rad, jer će time biti najbolje zaštićeni od bilo kakvih napada i neprijatnosti.

Podsjećamo da javni zvaničnici moraju da imaju veći stepen tolerancije za interesovanje javnosti za njihov rad, pa i detalje iz privatnog života, ali i novinari su obavezni da provjere tačnost svih informacija koje plasiraju u javnost.”

Samo saopštenje Kluba novinara Banjaluka napisano je dosta korektno i odmjereno. Interesantno je to da u pismu imamo jasnu osudu ponašanja i govora ministra Mektića, dok se, s druge strane, spominju neki mediji koji su pristrasni i neprofesionalni, ali to nije tema ovog teksta.

Elem, isti dan, na portalu RTRS-a mogli smo pročitati sljedeće saopštenje Kluba novinara Banjaluka:

“Klub novinara Banjaluka zbog toga oštro osuđuje istup ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i kritike iznesene na račun RTRS-a, pogotovo tvrdnje da ova televizijska kuća ‘širi sadržaje fašistoidnog karaktera’.  Ako smatra da je oklevetan ili da je neka medijska kuća nanijela štetu njegovom ugledu, ministar Dragan Mektić, kao i bilo ko drugi, može da potraži zaštitu nadležnih institucija i u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da “javni zvaničnici moraju da imaju veći stepen tolerancije za interesovanje javnosti za njihov rad, pa i detalje iz privatnog života”, ali i da su “novinari obavezni da provjere tačnost svih informacija koje plasiraju u javnost”.

Kao što možete vidjeti, prvi i treći pasus iz saopštenja Kluba novinara Banjaluka o nepoštivanju etičkih i profesionalnih standarda, pristrasnosti i neprofesionalnosti misteriozno su nestali na portalu RTRS-a.

Kako objasniti ovu misteriju?

Objašnjenje 1. Postoje dva saopštenja Kluba novinara Banjaluka i baš ono u kojem se ne kritikuju novinari i mediji zbog pristrasnosti, neprofesionalnosti i drugog došlo je u redakciju RTRS-a, a oni su ga integralno objavili.

Objašnjenje 2. Bezbjednosne službe na nivou BiH, u saradnji sa stranim ambasadama ili možda Sorosem, falsifikovale su saopštenje Kluba novinara Banjaluka i poslale ga RTRS-u da bi ga iskompromitovale, tj. prikazale da je pristrasan i neprofesionalan.

Objašnjenje 3. Bezbjednosne službe na nivou BiH, u saradnji sa stranim ambasadama ili možda Sorosem, imaju lažnog Valtera u RTRS-u koji bez znanja radnika i menadžmenta ovog javnog RTV servisa radi na njegovoj kompromitaciji.

Objašnjenje 4. Urednik portala RTRS-a smatrao je da se ova kritika ne odnosi na njih i jednostavno ga isjekao da ne bi uznemirio kolege i čitaoce.

Bez epiloga

Radio-televizija Republike Srpske nastavlja po starom ne obazirući se na apele, saopštenja, drugarske kritike, profesionalne kodekse, etičke standarde i zdrav razum. Odavno su pogazili principe nepristrasnosti, tačnosti, pristojnosti i uljudnosti. Prvo su obmanjivali građane, sada lažu i sebe. Ovdje više ne pomažu ni saopštenja, ni kolegijalna kritika. Pomogla bi jedino lustracija, ako ikada do nje dođe.

Istovremeno, novinarska udruženja će birati riječi i izbjegavati imena kada govore o njihovoj pristrasnosti i neprofesionalnosti, jer oni su, ipak, kolege. Slaće jalova saopštenja, pravdajući se da je to najviše što oni mogu da učine. Saopštenja koja niko neće čitati, koja ništa neće promijeniti. Nadati je se jedino čudnovatom prosvjetljenju i preobraćenju urednika i novinara RTRS-a.

Nema epiloga, ali se agonija nastavlja.

About The Author