NOVINARKA KHADIJA ISMAYILOVA PUŠTENA NA SLOBODU

Vrhovni sud u Azerbejdžanu naredio je puštanje iz zatvora istraživačke novinarke Khadije Ismayilove, koja je zatvorena od 2014. godine, nakon što je odlučio da ranije izrečenu kaznu od sedam i po godina zatvora promijeni u tri i po godine uslovno. Khadija Ismayilova je uhapšena u prosincu 2014. godine, a godinu dana kasnije osuđena na sedam […]

NOVINARKA KHADIJA ISMAYILOVA PUŠTENA NA SLOBODU

Vrhovni sud u Azerbejdžanu naredio je puštanje iz zatvora istraživačke novinarke Khadije Ismayilove, koja je zatvorena od 2014. godine, nakon što je odlučio da ranije izrečenu kaznu od sedam i po godina zatvora promijeni u tri i po godine uslovno.

Khadija Ismayilova je uhapšena u prosincu 2014. godine, a godinu dana kasnije osuđena na sedam i pol godina zatvora. Novinarka koja je opširno pisala o korupciji političara u Azerbejdžanu, uključujući i obitelj predsjednika Ilhama Aliyeva, uhapšena je zbog “poticanja druge osobe na samoubojstvo”, a kasnije je optužena za izbjegavanje plaćanja poreza, prevaru i zloupotrebu položaja.

Vijest o oslobađanju Ismayilove, čiji je sudski proces ocijenjen kao politički motiviran, dočekana je sa olakšanjem i odobravanjem međunarodnih organizacija za zaštitu medijskih sloboda i ljudskih prava.

Više na hnd.hr

About The Author