Da li je masovna grobnica u Mrkonjić Gradu prava masovna grobnica?

Ova masovna grobnica se nalazi na Gradskom pravoslavnom groblju, što je razlikuje od mnogih drugih masovnih grobnica koje su toliko dobro skrivane po raznim zabitima, ali i premještane, da su tražene godinama

Da li je masovna grobnica u Mrkonjić Gradu prava masovna grobnica?

Prvog aprila, na portalu Alternativne televizije mogli ste pročitati tekst pod naslovom „Obilježeno 25 godina od ekshumacije najveće masovne grobnice u Srpskoj“, u kojem se kaže: „U Mrkonjić Gradu danas je obilježeno 25 godina od ekshumacije iz masovne grobnice 181 borca i civila koji su zvjerski ubijeni u napadu Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i HVO-a na ovu zapadnokrajišku opštinu, a prisutni su istakli da su tada zatekli stravične prizore i da za te zločine još niko nije odgovarao.“

Ono što je problematično sa ovim tekstom je to što nije objašnjeno kako je nastala „najveća masovna grobnica“ u Republici Srpskoj, što suštinski mijenja razumijevanje cjelokupnog teksta.

Idemo redom.

Ova masovna grobnica se nalazi na Gradskom pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu, što je razlikuje od mnogih drugih masovnih grobnica koje su toliko dobro skrivane po raznim zabitima, ali i premještane, da su tražene godinama.

Sredinom oktobra 1995. godine u centralnom Dnevniku Hrvatske televizije, u prilogu novinara Ante Ivankovića, prikazana je sahrana stradalih Srba na mrkonjićkom pravoslavnom groblju. Tom prilikom je izjavu dao načelnik Saniteta hrvatskih snaga, pukovnik dr. Boris Zdilar (pogledati od 9. minute), i morate priznati da je to veoma čudno kada se radi o „običnim“ masovnim grobnicama.

Na tom snimku vidite tijela u plastičnim vrećama, razdvojena daskama, a neka od njih su identifikovana i popisana, što, morate priznati, opet odudara od masovnih grobnica na koje smo navikli u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Na kraju je veoma važno istaći da su hrvatske vlasti dostavile dokumentaciju o „masovnoj grobnici“ u Mrkonjić Gradu vlastima Republike Srpske, što nije ustaljena praksa kada se radi o domaćim masovnim grobnicama.

O čemu se ustvari radi?

Pa radi se o tome da je ova „masovna grobnica“ nastala potpuno drugačije od mnogih masovnih grobnica na koje smo mi navikli. Nastala je kao posljedica asanacije terena, što podrazumijeva prikupljanje leševa koji se potom popisuju, identifikuju ukoliko je to razumno moguće ili se detaljno opisuju za naknadnu identifikaciju, te se sahranjuju na poznatim mjestima u jasno obilježene ili numerisane grobove.

Ništa od ovoga niste mogli pročitati u pomenutom članku na portalu Alternativne televizije i sve je ukazivalo na to da se radi o „običnoj“ masovnoj grobnici za Srbe. Ne tvrdim da je to urađeno namjerno, ali svakako nije urađeno profesionalno i čitaoce teksta dovodi u zabludu.

P.S. Oktobra 1995. godine, u napadu hrvatskih snaga na ovu opštinu stradalo je i ubijeno 480 Srba. U masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu nalazilo se 181 tijelo, od tog broja je 140 osoba bilo u vojnoj uniformi, a 41 je nosila civilnu odjeću.

About The Author