BABO ĆE TE TUŽITI ZATO ŠTO TE TUKAO: Ćesiri podnijeli krivičnu prijavu protiv fotografa Žurnala!

Bizaran, ali ne i neočekivani pokušaj skretanja pažnje sa fizičkog nasrtaja Huse Ćesira na fotografa Žurnala. Nakon sile i laži, slijedi prebacivanje krivice. Neće proći…

BABO ĆE TE TUŽITI ZATO ŠTO TE TUKAO: Ćesiri podnijeli krivičnu prijavu protiv fotografa Žurnala!
Foto: Žurnal.info

Ne, nije prvoaprilska šala. Muamer Ćesir, sin i saborac predsjednika SDA Novi Grad Huse Ćesira, poznatog „napadača na kameru“, podnio je krivičnu prijavu protiv Žurnalovog fotografa Adia Kebe. Razlog – neovlašteno snimanje objekata njihove firme Bosnaplast.

Prijava je podnesena u petak, 29. marta, istog dana kada je Žurnal objavio da je netom nakon fizičkog napada na Žurnalovog fotografa postavljena tabla na kapiji firme Bosnaplast kojom se zabranjuje fotografisanje objekta.

Naravno, čak i da je tabla bila prije nego što je naš fotograf slikao firmu, ona može nešto značiti samo za slikanje unutar kruga, a ne sa trotoara, odnosno javne površine.

Prijava je podnešena po osnovu člana 189. Krivičnog zakona FBiH. I pravnom laiku je jasno da je potpuno neutemeljena.

„Ko fotografski, filmski ili na drugi način snimi drugu osobu bez njezinog pristanka u njezinim prostorijama ili ko takav snimak direktno prenese trećem ili ko mu takav snimak pokaže ili mu na koji drugi način omogući da se s njim direktno upozna, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine“, sadržaj je tog člana.

Bizaran, ali ne i neočekivani pokušaj skretanja pažnje sa fizičkog nasrtaja Ćesira i oštećenja opreme. Ako ćemo slijediti logiku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je ustvrdio da „Ćesir nije napao fotografa, nego kameru“, onda bi i prijava trebala biti protiv dotične kamere, a ne Žurnalovog fotografa. Kada je profil SDA kadra u pitanju, ni to nas ne bi na iznenadilo.

(zurnal.info)

Tekst, uz dozvolu, prenosimo s portala Žurnal.info

About The Author