Inzko pozvao vlasti u BiH da zaštite novinare

Novinari imaju ključnu ulogu u svakom demokratskom društvu, a organi za provedbu zakona moraju omogućiti njihovu sigurnost

Inzko pozvao vlasti u BiH da zaštite novinare
Foto: Balkan Insight

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko smatra da vlasti u Bosni i Hercegovini moraju zaštititi novinare i osigurati im da svoje profesionalne dužnosti obavljaju bez prijetnji i zastrašivanja.

– Prijetnje medijskim profesionalcima predstavljaju napad na ljudska prava – izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, komentirajući nedavni napad na novinara Face TV-a Senada Hadžifejzovića.

Sloboda medija i sloboda izražavanja, dodao je, su suštinske vrijednosti i temeljni stubovi demokratskog društva, ali, na žalost, kako je kazao, u BiH je sve više ovakvih napada.

Dodao je da se napadi na medije ne mogu tolerirati i da se svaki takav slučaj mora rješavati na odgovarajući način.

– Novinari imaju ključnu ulogu u svakom demokratskom društvu, a organi za provedbu zakona moraju omogućiti njihovu sigurnost i pokazati da napadi na novinare ne mogu proći nekažnjeno – rekao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Abdulah Hajdarević je u petak navečer 28. maja, uz prijetnje pokušao da uđe u prostorije Face TV-a dok je trajao Centralni dnevnik, emisija koju uređuje i vodi Senad Hadžifejzović. U tome ga je spriječilo osiguranje, a vrlo brzo je na lice mjesta stigla i policija.

Prije dolaska u prostorije Face TV-a Hajdarević je kako su naveli urednici i novinari te televizije slao prijeteće poruke, te da je u jednoj od njih pisalo “Pozdrav od Sebije Izetbegović”.

Sve se desilo nakon što se Senad Hadžifejzović u nekoliko posljednjih emisija bavio temom diplome direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović supruge lidera Stranke demokratske akcije (SAD) Bakira Izetbegovića.

About The Author