Bjeloruski aktivist pokušao samoubistvo u sudnici

Predsjednik Aleksandar Lukašenko izvršio je žestoke akcije protiv opozicije koja je osporavala njegovu izbornu pobjedu

Bjeloruski aktivist pokušao samoubistvo u sudnici

Bjeloruski aktivist Stepan Latypov pokušao se ubiti tokom pojavljivanja pred sudom u glavnom gradu Bjelorusije Minsku, javila je Viasna bjeloruska grupa za zaštitu ljudskih prava.

Na snimku se vidi kako je Latypov prerezao vrat. Prebačen je u bolnicu i navodno je bio u dobrom stanju nakon operacije.

Optužen je za, između ostaloga, pružanje otpora policiji tokom hapšenja u septembru prošle godine, a on je negirao te optužbe. Suočen je i s optužbama za organiziranje protesta te dodatnom optužbom za prijevaru.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko izvršio je žestoke akcije protiv opozicije koja je osporavala njegovu izbornu pobjedu prošlog augusta.

Latypov je kazao svom ocu, koji je svjedočio na sudu, da su mu organi reda prijetili da će ga fizički kazniti ako ne prizna krivnju te najavili i krivične postupke protiv njegove rodbine i komšija.

Iz Viasnae je rečeno da je trebalo neko vrijeme prije nego što su stražari u sudnici oslobodili Latypov, a potom je kolima Hitne pomoći prebačen u bolnicu.

Bjelorusko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je 41-godišnjak u stabilnom stanju nakon što su mu liječnici u bolnici pod anestezijom liječili ranu.

U tweetu je Svetlana Tikhanovskaya, bjeloruska čelnica opozicije, napisala: “Bjeloruski aktivist, politički zatvorenik Stsiapan Latypau presjekao si je grlo danas u sudnici. Prijetili su mu progonom porodice ako se ne prizna krivicu“.

– Ovo je rezultat državnog terora, represija i mučenja u Bjelorusiji. Moramo to odmah zaustaviti – dodala je.

Inače, Bjelorusija je privremeno zabranila napuštanje zemlje većini svojih građana, uključujući i mnoge strane državljane s boravišnim dozvolama.

Pooštravanje pravila Državnog graničnog odbora uslijedilo je nakon međunarodne ogorčenosti zbog nedavnog preusmjeravanja Ryanaira i hapšenje novinara.

Izvor: BBC

About The Author