Ikonoborci sa Alternativne televizije

Kakva je veza između crkvenih učenja o ikonama i protjerivanja ikone iz informativnog programa Alternativne televizije

Ikonoborci sa Alternativne televizije

IKONOBORSTVO (grč. εικονομαχία – ikonomahija), jeres koja je zahvatila Crkvu u VIII i prvoj polovini IX vijeka. Suština ove jeresi je u odbacivanju poštovanja svetih ikona. Rezultat takvog stava imao je za posljedicu izbacivanje ikona iz hramova i njihovo uništavanje (grč. εικονοκλασία ‒ ikonoklazam; είκονοκλάστης ‒ uništavalac ikona) kao neprimjerenih Hrišćanstvu. Ikonoborstvo je imalo svoje početke na Istoku, u Siriji i Jermeniji, a širilo se po cijelom Vizantijskom carstvu.

Sada se vi pitate kakve veze ima ovaj fenomen sa Alternativnom televizijom?

Pa počnimo redom.

U ponedeljak 14. decembra na portalu Alternativne televizije mogli smo pročitati vijest da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu staru 300 godina u pozlati, koja je pronađena u Lugansku.

Dva dana kasnije, 16. decembra, mogli smo pročitati u medijima da je Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu predmeta iz ukrajinske kulturne baštine.

U subotu 19. decembra svi mediji su prenijeli vijest da Rusija vraća ikonu u Bosnu i Hercegovinu, gdje bi trebalo Interpol da utvrdi njeno porijeklo.

Ali nisu baš svi mediji prenijeli tu vijest, recimo, Alternativna televizija.

Ako odete na njihov portal i u pretraživač ukucate riječi „ikona“, „Interpol“, „Lavrov“, „Rusija“, „Ukrajina“, „Lugansk“, „ukradena“, nećete naći nikakvu informaciju o potencijalnom skandalu oko poklonjene ikone. Naravno, nije mi bilo mrsko pa sam pregledao i njihovu fejsbuk stranicu, ali ni tamo ni slova o tome.

Za Alternativnu televiziju skandal ne postoji, ali…

U petak 18. decembra pojavio se tekst na portalu ove televizije pod naslovom „Od poklona napravili ‘slučaj’: Ikona kao paravan za diplomatski skandal“.

Pasionirani gledalac i čitalac Alternativne televizije se sada nalazi u čudu jer čita tekst kojim se brani Milorad Dodik od skandala koji za se Alternativnu televiziju nije ni desio.

Tako je mogao pročitati da „sporna ikona tako postaje savršen paravan iza kojeg bi trebalo sakriti diplomatski presedan zbog kojeg ćemo se načekati da u BiH vidimo nekog ozbiljnijeg gosta iz inostranstva“, a da ne razumije zašto je sporna; ili izjavu  sociologa Draga Vukovića, sa Instituta za društvena istraživanja u Bijeljini: “Manipulacije svih vrsta sastavni su dio naše političke scene, ali je ovo izuzetno ružna poruka i kad se radi o duhovnim vrijednostima. Ne znam šta je bio cilj onih koji su tu informaciju stavili u funkciju, ali ona je još jedan pokazatelj zapuštenog političkog, društvenog, pa i civilizacijskog stanja društva”, i da mu nije jasno o čemu se uopšte radi.

Protjerivanje ikone iz informativnog programa Alternativne televizije i tihovanje o svemu što se ovih dana dešava u vezi s njom nije cenzura ili autocenzura; to je dokaz vjekovnog prijateljstva između ruskog i srpskog naroda i još jedno pravoslavno čudo.

About The Author