Hirurška preciznost Marka Vešovića

OTISCI DANA: Zbog čega Trojka ide na novu rundu pregovora s odmetničkom grupom?

Hirurška preciznost Marka Vešovića

  

Pišeš li?

Umro je veliki Marko Vešović. Nebrojene poruke  žaljenja mogli smo proteklih 24 sata iščitati po društvenim mrežama. Žurnal podsjeća na tekst objavljen prije tri godine. Sjajni pisac Semezdin Mehmedinović u trolejbujsu slučajno sreće sjajnog pjesnika Marka Vešovića i pita ga pišeš li.

Evo odgovora:

 “Pišem. Ništa mi drugo nije preostalo. Inače sve zaboravljam. Prije rata, bio je u Sarajevu jedan hirurg, dementan, otišao u penziju, ali svaki put kad bi u bolnici imali neki komplikovan slučaj zvali bi njega, jer on je sve već zaboravio, osim svog posla u kojem je i dalje bio besprijekoran. E tako sam i ja zaboravio sve osim svog pjesničkog znanja, i još samo tu sam hirurški precizan.”

Ukida se blokiranje na X-u

Elon Musk nastavlja s deevolucijom X-a. Nakon što je za 44 milijarde dolara kupio bivši Twiter, vratio je problematične profile, između ostalog i onaj koji pripada  Donaldu Trumpu, rebrendirao mrežu ukinuvši prvobitno ime i zamijenivši ga novim, dovoljno hladnim i bezličnim da opravda sve buduće promjene, a sad najavljuje da će ukloniti jednu od najvažnijih sigurnosnih mjera, blokiranje neželjenih autora i njihovih komentara. Tačnije, najavljuje se da će blokiranje kao opcija ostati samo pretplatnicima. U prevodu, plati 300 ili 400 eura godišnje da ti i dalje na profil ne bi dolazili kojekavi moroni.

I to je jedan od najvećih problema sa savremenim svijetom, odnosno kapitalizmom 21. stoljeća. Kad se pojavi neki novi globalni projekt, njegovi osnivači imaju određenu dozu odgovornosti prema javnosti i korisnicima. Ali, čim taj produkt pređe u ruke druge generacije vlasnika, koji su tu samo kupci, a ne kreatori, bilo kakav obzir nestaje i sve se pretvara u najbrutalniji, da ne kažemo sad – najkrvaviji biznis. Sačekajte još malo i sjetite se ovih riječi kada i ostale mreže dobiju nove vlasnike.

I počnu naplaćivati ono što je od samog starta bilo zamišljeno kao besplatna usluga.

Zašto Trojka ide na pregovore s Miloradom Dodikom?

Predsjednik Republike Srpske Miodrag Dodik zajedno s grupom najbližih saradnika (Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nenad Stevandić) već je mjesecima u statusu odmetnika. Odrekao je državi ingerencije nad entitetom, otvoreno prijeti otcjepljenjem, ne priznaje ni visokog predstavnika ni Ustavni sud, pri tome oktroira zakon koji će važiti za cijelu Bosnu i Hercegovinu i koji će za sedam dana sudbinski odrediti karakter i slobodu novinarstva i javne riiječi.

I šta se dešava?

Trojka zajedno s Draganom Čovićem odlazi u Istočno Sarajevo na novu rundu pregovora s tom odmetničkom grupom. Imamo samo jedno pitanje. Zašto?

Oni smislenog odgovora nemaju. Dok ne dokažu drukčije, smatrat ćemo ih saučesnicima u donošenju Zakona o kleveti. Ni jedne jedine riječi nisu prozborili o nadolazećim konsekvencama, a samim činom pregovora s grupom s kojom se ne pregovara otvaraju vrata novoj fazi bezvlašća u Bosni i Hercegovini.

About The Author