Garantirati sigurno okruženje za novinare koji izvještavaju iz Grčke

Novinari prijavljuju fizičke napade, uznemiravanje putem interneta te upozoravaju na cenzuru

Garantirati sigurno okruženje za novinare koji izvještavaju iz Grčke
Foto: Vijesti.me

Posljednjih dana organizacije za slobodu medija upozorile su na prijetnje novinarima koji izvještavaju o dolasku migranata u Grčk,u jer novinari prijavljuju fizičke napade, uznemiravanje putem interneta, a suočeni su i sa cenzurom u izvještavanju.

Ti se napadi događaju u kontekstu nasilja nad migrantima i onima koji ih podržavaju, kao što su nevladine organizacije i samoorganizirane grupe.

Zbog takve situacije ograničena je mogućnost novinara da rade na sigurnom području i informiraju građane o humanitarnoj krizi koja se događa na granicama Evropske unije (EU).

Sigurno okruženje neophodno je da bi novinari mogli izvršiti svoju ulogu čuvara demokratije, smatra Evropska federacija novinara (EFJ).

Kako su naveli, trenutna situacija u Grčkoj je simptomatična zbog ozbiljnih prijetnji slobodi medija o kojima svjedoče strukovne organizacije unutar Evropske unije.

– To ne samo da štetno utječe na radne uvjete novinara, već i ograničava pravo građana na dosljednu informaciju – upozoreno je.

Pozivali su Evropsku uniju i države članice da poduzmu brze akcije na stvaranju sigurnog okruženja za zaštitu novinara, freelancera i blogera koji izvještavaju o trenutnoj situaciji na grčko-turskoj granici, ostrvu Lesbos i drugim prijelaznim mjestima.

Također, javno su osudili ograničenja slobode, pritiske i kršenja ljudskih prava koja se događaju u kontekstu humanitarne krize u Grčkoj.

Zatražili su adekvatne odgovore na nedavne napade na novinare, freelancere i blogere odnosno da se počinioci identificiraju i procesuiraju.

EU i države članice pozvane su da nastave borbu protiv dezinformacija i govora mržnje usmjerenog na migrante i azilante jer to pridonosi poticanju napetosti na prijelaznim mjestima.

Izvor: EFJ

About The Author