Skup podrške Gruhonjiću: Ovdje smo jer branimo pravo čovjeka na stav

Profesori Filozofskog fakulteta pročitali javni apel kojim su izrazili podršku Gruhonjiću

Skup podrške Gruhonjiću: Ovdje smo jer branimo pravo čovjeka na stav

Profesori Filozofskog fakulteta, studenti i građani Novog Sada okupili su se danas ispred te ustanove da izraze podršku kolegi Dinku Gruhonjiću koji trpi prijetnje smrću, javni linč, ali i politički motiviranu kampanju u kojoj navodno studenti traže njegov otkaz.

Prijetnje i ispisivanje grafita ispred ulaza u kome Gruhonjić živi, nastavile su se kampanjom Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu koji traži da ovaj profesor FF i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine, dobije otkaz, jer je navodno širio govor mržnje.

Kampus je u utorak bio oblijepljen propagandnim posterima koji najavljuju blokadu Filozofskog fakulteta za četvrtak, ako Gruhonjić ne bude udaljen sa posla.

Vladimir Mihić profesor na Odsijeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, rekao je da postoji ozbiljna bojazan da će ova ustanova biti blokirana, zbog čega ne žele da šute nego da pošalju poruku da montiranim snimcima i napadima na bilo koga od njih i traženja da se u kriterije za izbor nastavnika uvrsti i podobnost stavova nije nešto što je manir akademske zajednice.

– Nažalost studenti Univerziteta i FF su uputili jedan ultimatum fakultetu da do danas praktično, otpusti kolegu Gruhonjića ili će od sutra fakultet biti blokiran. Smatramo da je tako nešto neprihvatljivo – dodao je Mihić.

Šef Misije OSCE-a Srbije Jan Bratu je napomenuo da je zabilježen porast prijetnji novinarima u Novom Sadu, u posljednjih desetak dana kada je čak sedmoro novinara dobilo prijetnje te se postavlja pitanje šta se ovo u Novom Sadu dešava, kaže Mihić.

Profesor je kazao da nisu u srijedu izašli da bi branili bilo čije stavove, nego pravo da neko ima stav te da zbog toga ne bude kažnjavan, procesuiran i razvlačen po blatu, pogotovo kada su te izjave potpuno lažne, montirane ili izvučene iz konteksta.

– Nadam se da će studenti shvatiti i uvidjeti, čak i ako blokiraju fakultet, da nisu u pravu i da će od toga brzo odustati. Ako se ova hajka proširi i produbi, ponovo ćemo vas pozvati da nas još masovnije branite, vi nas i mi vas. Da svi zajedno obranimo Univerzitet i akademsku zajednicu – dodao je Mihić.

Još jednom su profesori Filozofskog fakulteta pročitali javni apel kojim su izrazili podršku Gruhonjiću.

Da Studentski parlament odavno vodi omladina povezana sa vladajućim režimom, potvrdio je i Gruhonjić koji je u svom obraćanju medijima napomenuo koliko je zapravo sutrašnja blokada „spontana“.

– Po provjerenim informacijama, takozvani Studentski parlament Univerziteta, u jednoj novosadskoj kafani sinoć je održao sjednicu sa visokim funkcionerom Srpske napredne stranke, oni znaju ko su i oni znaju koji je to funkcioner – rekao je Gruhonjić.

On se prije svega zahvalio svima koji su došli na skup, ali uz uvažavanje svih, prvo je spomenuo studente jer kako kaže, „svi koji rade u ovom zdanju tu su prije svega zbog njih, studenta“. Istakao je da su studenti i sami zbog podrške njemu dobili veliki broj prijetnji, jer su za razliku od onih drugih, podršku potpisali imenom i prezimenom.

– Danas je inače historijski dan, dan kad se uzvikivalo „bolje rob nego grob“, „bolje rat nego pakt“, to bi morao da bude nacionalni praznik, jer su tada Beograd i čitava zemlja vraćeni s krivog puta na koji su bili krenuli. Neka ovaj skup bude podsjećanje da će se ova zemlja vratiti s krivog puta kojem su je okrenuli. Sa puta u kojem pokušavaju da nas drže u bijedi i jadu i da zaplaše kolebljive. Da strah ovlada nama i da prestanemo da budemo građani, nego samo podanici – rekao je Gruhonjić.

Ako je u interesu Fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu i ako postoje akademski argumenti za to, on će se kako najavljuje, povući s funkcije profesora, ali to nikada ne može biti zbog političke odluke onih koji bi da ubiju pravo na slobodnu reč.

Ili kako dodaje, onih koji prave optužnice od montiranih videa i koriste etikete kao presude bez suda. „Ako pak bude tako da budem istjeran, neka bude, bolje otkaz nego sramota“, dodao je Gruhonjić.

– Kada je u historiji bilo da se blokira neka ustanova da bi se neko protjerao? Blokade fakulteta su se organizirale da bi se kolege zaštitile od političkog progona, a ne obratno. Sutrašnja blokada tako je još jedna laž ovog našeg nevremena – zaključio je.

Izvor: danas.rs

About The Author