EVROPSKA ALIJANSA NOVINSKIH AGENCIJA: Zatvaranje AAP-a tužan trenutak za medijsku zajednicu

Čelnici evropskih novinskih agencija smatraju da su novinske agencije ključne u vremenu sve većeg broja lažnih izvora vijesti

EVROPSKA ALIJANSA NOVINSKIH AGENCIJA: Zatvaranje AAP-a tužan trenutak za medijsku zajednicu

Najavljeno zatvaranje Australijske novinske agencije (AAP) koja je osnovana prije 85 godina tužan je trenutak za Australiju, australijsku medijsku zajednicu, javnost i međunarodnu zajednicu novinskih agencija, ocijenila je u svom reagiranju Evropska alijansa novinskih agencija (EANA).

Kako su saopćili, u medijskoj sceni koja je već pod pritiskom velikog broja informacija predstavljenih kao vijesti, novinske agencije predstavljaju stub povjerenja za medije kao i za javnost.

Predstojeće zatvaranje AAP-a posljedica je različitih faktora, od kojih mnogi nisu povezani sa samim tradicionalnim medijima, a najvažniji je pad prihoda od oglašavanja do prekida saradnje s klijentima agencije.

– Ovo je veoma tužan trenutak zbog izvrsnog tima koji je oduševljeno radio na unapređenju i radu AAP-a i uvijek bio poznat po svojim visokim novinarskim standardima – kazao je predsjednik EANA-e i direktor Njemačke novinske agencije (DPA) Peter Kropsch.

Generalna direktorica Albanske novinske agencije (ATA) Armela Krasniqi smatra da je to udar za samo novinarstvo u trenutku kada je u svijestu sve veći broj lažnim izvora vijesti.

Novinske agencije važan su faktor informiranja s njihovom predanošću provjeri činjenica i uravnoteženim informiranjem, ocjenio je izvršni direktor Češke novinske agencije (CTK) Jiri Majstr.

Prema informacijama koje su dostupne javnosti, većinski dioničari agencije, News Corp Australia i Nine Entertainment Company, najavili su zatvaranje agencije zbog pada broja pretplatnika. Redakcija će se zatvoriti 26. juna, a kompanija za praćenje medija Medianet bit će prodana.

Izvor: EANA

About The Author