BHT1 I FTV: Stevandić i Izetbegović naprijed, ostali stoj!

Loša sedmica na obje televizije. U političkim prilozima izostala je druga strana, a pojedini akteri su, slučajno ili ne, dobijali prekomjernu pažnju

BHT1 I FTV: Stevandić i Izetbegović naprijed, ostali stoj!

BHT1: Koga se prenosi, a koga se samo proziva?

  1. – 12. oktobar 2020.

KOME I KAKO DATI PROSTOR? Odluka CIK-a kojom se Ujedinjenoj Srpskoj (US) zabranjuje izlazak zbog promotivnog spota koji podstiče na netrpeljivosti odjeknula je početkom sedmice kao vijest dana. Urednica Blažica Krišto u srijedu donosi izjavu Nenada Stevandića, a prenosi se i stav Milorada Dodika. Sutradan se opet prenosi Stevandić, koji poručuje da je odluka politička i da će oni pobijediti sud. Vjerovatno se misli na to da će pobijediti na sudu jer su iz ove stranke najavili borbu sudskim putem. I to što jedan političar misli da će pobijediti sud, govori o političkoj kulturi u nas. Urednik Milan Đurović drugi dan donosi i reakciju iz PDP-a, odakle odbacuju optužbe lidera US-a da su oni uticali na odluku CIK-a. Ponovo se traži mišljenje iz SNSD-a, ali neuspješno, pa se samo ponavlja Dodikovo upozorenje da su spremni bojkotovati izbore.

Zanimljivo je da u dva dana bavljenja ovom pričom niti jednom se ne donose reakcije iz SDA i DF-a (ili se one pitaju za reakcije) koje je lider US-a direktno prozvao da su dio paraobavještajne agenture koja je izdejstvovala zabranu. S druge strane, Dodikova reakcija se dva puta ističe. U prvom danu u prilogu se uopšte ne donose stavovi drugih stranaka koje ne dijele mišljenje sa Stevandićem i Dodikom. Debelo smo ušli u predizborno vrijeme i urednici moraju paziti da grade balansirane prikaze, kao i to kome kako daju prostor i minutažu.

OD DOBRIH VIJESTI IZ BRUXELLESA DO KRITIKA U IZVJEŠTAJU EK: Prošle sedmice smo gledali priloge u kojima se bildao EU optimizam, a sada nas je kao hladan tuš dočekao novi izvještaj Evropske komisije (EK) koji i BHT1 naziva najkritičnijim do sada (Blažica Krišto). Za mišljenje je upitan Mladen Ivanić, koji je podijelio sud da su kritike ozbiljne i stroge.  Bivši član Predsjedništva je kao neko ko je vodio proces EU integracija dobar izbor sagovornika. Mjesto je dobila još jedna izjava Milorada Dodika, koji je u dva dana na tri mjesta citiran ili prenesen u udarnim političkim pričama.

A ŠTA KAŽU UČITELJI? U ponedjeljak saznajemo kako se sprovode epidemiološke mjere u školama i sa kojim se izazovima suočavaju prosvjetni radnici (Blažica Krišto). Zdravstvene i prosvjetne vlasti su zadovoljne, ali priznaju da žarišta nisu rijetkost. No, o stanju o školama saznajemo od vlasti. Ne i od učitelja, na kojima je najveći teret. Zagrebački Jutarnji list u subotnjem dodatku donosi svjedočanstva nekoliko učitelja koji iskreno i bez pardona prema vlasti svjedoče o tome kako je podučavati djecu u jeku zdravstvene krize. Izabrani sagovornici predaju različite predmete, razlikuju se i po godinama iskustva, mjestima odakle dolaze, ali zajedničko im je da se kritički odnose prema pozivu koji su izabrali. Riječ, dakle, treba dati i onima što su za katedrom. A ne samo onima koji su za govornicom.

OCJENA: 3

FTV: Kako je Predsjedništvo ukralo šou?

  1. – 12. oktobar 2020.

EU PUT ILI POKUŠAJ TEMATSKOG PRISTUPA: FTV se ove sedmice pitao kako izgleda evropski put naše zemlje. Nikad oštriji ton Evropske komisije u novom izvještaju o napretku kao da je osvijestio javne televizije koje su se, za razliku od prošle sedmice, sada zapitale na čemu to temelje optimizam članovi Predsjedništva. Urednica Amra Zaklan u srijedu najavljuje mini istraživanje o EU integracijama, ali u prilogu se daje prilično siromašan pregled. Preovladao je utisak da su javne televizije htjele ambicioznije načeti temu evropskog puta, ali da nisu znale kreirati sadržaj i obogatiti ga informacijom više. Ako se već radi tematski pristup, onda se moraju donijeti gledišta upućenijih sagovornika. Priča se ne može graditi samo na izjavama članova Predsjedništva. Nedostaju nam spoljnopolitički dopisnici koji mogu dočarati stvari sa lica mjesta.

PREDSJEDNIŠTVO U SVAKOM PRILOGU: A kada smo kod čuvenog trojca iz Predsjedništva, njih je u sedmici iza nas bilo i preko mjere. U tri dana (srijeda-petak, Amra Zaklan i Sanjin Bećiragić) u četiri navrata prenose se izjave Šefika Džaferovića. Sličan tretman su imala i ostala dva člana, Željko Komšić i Milorad Dodik. U svim prilozima o evropskoj perspektivi i reformi pravosuđa, ili novom izvještaju Evropske komisije, oni su dobijali centralno mjesto. U jednu ruku to je i razumljivo, ali je istovremeno bilo i zamorno. Posebno jer su se prenosile izjave koje same po sebi nisu dovoljno atraktivne i u kojima su se ponavljali već uveliko poznati stavovi.

KAD PREVLADA JEDAN POLITIČAR: Bakira Izetbegovića razljutilo je što nije pozvan na večeru kod Aleksandra Vučića, gdje su se pojavili lideri SNSD-a i HDZ-a. Urednik Sanjin Bećiragić u dva vezana priloga donosi stavove predsjednika SDA o beogradskoj večeri i slučaju Aljoše Čampare. Dnevnik 2 je tako u času postao poligon za Izetbegovićeve političke govore, odakle poručuje na koga se ljuti i šta ga mori. Stvar se morala izbalansirati drugim sagovornicima i nije se smjelo dopustiti da prevlada samo jedan političar.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Loša sedmica na obje televizije. U političkim prilozima je izostala druga strana, a pojedini akteri su, slučajno ili ne, dobijali prekomjernu pažnju. I dalje se političke priče grade na metodi pusti političara da ispriča sve što bi htio reći i na to dodaj još jednu ili dvije rečenice u kojima se ponovi ono što je već rekao. Zabrinjava i to što pojedini politički akteri dominiraju i okupiraju udarni prostor (članovi Predsjedništva i Bakir Izetbegović). Utisak je da se njihova minutaža i prostor moraju razbiti sa više izjava i stavova iz redova opozicije i drugomišljenika.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Prilog Vladimira Šuška o predizbornim aktivnostima stranaka i poštovanju epidemioloških mjera. Novinar je istražio ko, kako i koliko poštuje preventivne mjere na političkim skupovima.
FTV
I FTV je tokom cijele sedmice propitivao da li pogoršanje epidemiološke slike zahtijeva oštrije mjere.

Minus sedmice

BHT1
U političkim prilozima je izostala druga strana ili višestran prikaz.
FTV
Politički prilozi su bili neuravnoteženi i često bi jedna strana znala prevladati.