Degirmendžić, Blagić i Blagovčanin dobitnici nagrada za izvještavanje o korupciji

Nagrađeni kažu da je time prepoznat značaj istraživačkog novinarstva u Bosni i Hercegovini

Degirmendžić, Blagić i Blagovčanin dobitnici nagrada za izvještavanje o korupciji
Foto: sampsoniaway.org

Novinarka portala fokus.ba Semira Degirmendžić, novinar portala infoveza.com Stefan Blagić, te novinar portala tacno.net Predrag Blagovčanin dobitnici su ovogodišnje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ove godine nije održana ceremonija dodjele nagrada za najbolje izvještavanje o korupciji te je Centar za razvoj medija i analize (CRMA) nagrade dodijelio u skladu s preporukama nadležnih organa.

Semira Degirmendžić nagradu je dobila za istraživanje u vezi s nabavkom respiratora Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Kineski respiratori koštali su 10,5 miliona KM, a uvoznik respiratora bila je firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

– Ova nagrada, osim toga što za mene predstavlja veliku čast, ona je, prije svega, izraz velike podrške, mom i Fokusovom radu, ali i radu svih novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom – kazala je Semira Degirmendžić.

Glavni i odgovorni urednik Fokusa Dinko Dundić istakao je da se u današnje vrijeme nije jednostavno baviti istraživačkim novinarstvom, međutim, kada takve priče natjeraju pravosudne organe da se bar deklarativno bave svojim poslom, to je najveće priznanje za naš rad.

– Nagrade kao što je ova pokazuju da sve nije uzalud, da neko prati i vrednuje novinarski rad u našoj zemlji i želio bih zahvaliti Centru za razvoj medija i analize koji su pomogli radu našeg portala i koji su omogućili da se bavimo istraživačkim pričama kao što je ova nagrađena – kazao je.

Istraživanje Stefana Blagića otkrilo je da je zaštitne maske i odijela za vrijeme pandemije koronavirusa zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj prodavala turistička agencija “Travel for fun”.

– Baviti se istraživačkim novinarstvom u BiH nije nimalo lak posao. To je izazovan posao koji nosi veliku odgovornost, ali i veliki rizik. Nažalost, neke druge priče koje su imale možda i veći potencijal nisu nikada ugledale svjetlo dana, a sve zbog toga što je veliki broj medija pod partijskom kontrolom. To je možda i najbolnija tačka novinarstva u ovom trenutku u BiH – kazao je Blagić.

Predrag Blagovčanin dobio je nagradu za istraživanje u vezi s milionskim tenderima BH Pošte. Otkriveno je da je te tendere dobila kompanija Maxima IST-e čiji su osnivači Ankica Prlić te Neven Tomić nekadašnji ministar u Vladi Herceg-Bosne.

– Drago mi je što su kolege novinari prepoznali moj dosadašnji rad u oblasti istraživačkog novinarstva. Ovo priznanje bit će mi podstrek da nastavim da se bavim temama korupcije koja je, nažalost, prisutna u svim sferama našeg društva – kazao je Blagovčanin.

Nezavisni žiri Centra za razvoj medija i analize koji je ocjenjivao radove činili su novinari Amarildo Gutić, Branka Mrkić-Radević, Žana Gauk, Azra Omerović i Dino Cviko. Novinarska nagrada dodijeljena je u okviru Programa istraživačkog novinarstva, koji finansira USAID u BiH.

Izvor: zurnal.info

About The Author