Protjerana novinarka BBC-a: Rusija se kreće unatrag

Dopisnica iz Moskve Sarah Rainsford saopćila je dužnosnicima da joj viza neće biti produžena

Protjerana novinarka BBC-a: Rusija se kreće unatrag
Foto: BBC

BBC-jeva dopisnica iz Moskve Sarah Rainsford upozorila je u svom posljednjom izvještaju iz Rusije da se ta zemlja “kreće unatrag” kada su u pitanju sloboda govora i sloboda medija.

Rainsford je snimila trenutke kada su je na aerodromu sigurnosne službe povukle u stranu i obavijestile da joj ruska sigurnosna služba FSB-a doživotno zabranila ulazak u zemlju.

– Izgledam li vam kao prijetnja? Ja sam novinarka – kazala je Rainsford službenicima, od kojih joj je jedan odgovorio: „Znam, znam. Provjerili smo sve podatke o vama”.

Rainsford, koja je kao tinejdžerka prvi put došla u tadašnji Sovjetski Savez, dva je desetljeća izvještavala iz Rusije, prikazujući vladavinu predsjednika Vladimira Putina.

Zaustavljena je na aerodromu u Moskvi nakon povratka iz Bjelorusije, kada je naljutila pristaše predsjednika Bjelorusije i Putinovog saveznika Aleksandra Lukašenka, upitavši ga o masovnoj represiji njegovog režima nad učesnicima mirnih protesta.

U svom posljednjem izvještaju izvijestila je o tome i razgovarala s ruskim novinarima koji su se žalili na pogoršanje situacije u vezi sa slobodom medija u zemlji uključujući i novinara na televiziji Dozhd, stanici koja je dodana na sve širu “crnu listu” subjekata koji su označeni kao strani agenti.

– Odlazim iz zemlje u koju sam prvi put došla nakon raspada Sovjetskog Saveza, kada su sloboda govora ili druge slobode bile nove i dragocjene. Čini se da se današnja Rusija kreće unazad – rekla je Rainsford na kraju svog izvještaja.

Ruske vlasti na aerodromu su joj dopustile ulazak u Rusiju nakon što je zaustavljena, ali samo da bi spakovala svoje stvari i rečeno joj je da joj se viza neće obnoviti.

– To su nazvali ​​recipročnim potezom, no odbili su se čak i pozabaviti činjenicom da sam označena kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti – rekla je u svom izvještaju.

Reporteri bez granica rekli su da je pritisak na nezavisne medije u Rusiji u stalnom porastu od antivladinih protesta 2011. i 2012. godine, zakone su nazvali drakonskima, sveprisutno je blokiranje web stranica i vodećih medija koji su “obuzdani ili ugušeni”.

BBC je rekao kako nastavlja s naporima da se ruska odluka poništi. Glavni direktor televizijske kuće Tim Davie rekao je ranije ovog mjeseca da je protjerivanje direktni napad na slobodu medija.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova ranije ovog mjeseca objavila je na svom ličnom Telegramu nalogu izjavu u kojoj se navodi da je Rainsfordina viza “neograničeno povučena”.

Zakharova je dodala kako je to odmazda za potez britanskih vlasti koji su odbili produženje vize novinarki u jednoj neimenovanoj ruskoj novinskoj agenciji 2019. godine.

Britanski ured za vanjske poslove saopćio je da “ruski novinari nastavljaju slobodno raditi u Velikoj Britaniji, pod uvjetom da djeluju u skladu sa zakonskim i regulatornim okvirom”.

Izvor: The Guardian

About The Author